Зеленський підписав закон, яким запроваджується трудовий договір з нефіксованим робочим часом

11:19, 9 серпня 2022
Законом запроваджено новий вид трудового договору з нефіксованим робочим часом, згідно з яким роботодавець має заплатити щонайменше за 32 години робочого часу.
Зеленський підписав закон, яким запроваджується трудовий договір з нефіксованим робочим часом
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений парламентом законопроєкт №5161 Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо врегулювання трудових відносин з нефіксованим робочим часом, яким запроваджується у законодавстві новий вид трудового договору з нефіксованим робочим часом.

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом

Законом доповнено Кодекс законів про працю новою статтею 211 "Трудовий договір з нефіксованим робочим часом".

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом - це особливий вид трудового договору, умовами якого не встановлено конкретний час виконання роботи, обов’язок працівника виконувати яку виникає виключно у разі надання роботодавцем передбаченої цим трудовим договором роботи без гарантування того, що така робота буде надаватися постійно, але з дотриманням умов оплати праці, передбачених цією статтею.

При цьому роботодавець самостійно визначає необхідність та час залучення працівника до роботи, обсяг роботи та в передбачений трудовим договором строк погоджує з працівником режим роботи та тривалість робочого часу, необхідного для виконання відповідної роботи.

Разом з тим, кількість трудових договорів з нефіксованим робочим часом у одного роботодавця не може перевищувати 10 відсотків загальної кількості трудових договорів, стороною яких є цей роботодавець. У разі, якщо буде більше - передбачено штраф у трикратному розмірі мінімальної зарплати.

Наразі роботодавець може укладати з працівником строковий трудовий договір та договір на час виконання певної роботи. Разом з тим, згідно зі статтею 23 Кодексу законів про працю строковий трудовий договір укладається у випадках, коли трудові відносини не можуть бути встановлені на невизначений строк з урахуванням характеру наступної роботи, або умов її виконання, або інтересів працівника та в інших випадках, передбачених законодавчими актами. Отже, законодаець встановив обмеження на укладання строкових трудових договорів, які вказаним законом частково прибрані.

Слід зазначити, що практика укладання договорів з нефіксованим робочим часом існує у компаніях, які, наприклад, збирають пристрої на замовлення. Оплата праці там залежить, зокрема, від того, яку кількість пристроїв збере працівник, та технічної складності цієї роботи.

Вимоги до трудового договору з нефіксованим робочим часом

Трудовий договір з нефіксованим робочим часом повинен містити, зокрема, інформацію про:

  • спосіб та мінімальний строк повідомлення працівника про початок виконання роботи, який повинен бути достатнім для своєчасного початку виконання працівником своїх обов’язків;
  • спосіб та максимальний строк повідомлення від працівника про готовність приступити до роботи або про відмову від її виконання у випадках, передбачених частиною восьмою цієї статті;
  • інтервали, під час яких від працівника можуть вимагати працювати (базові години та дні). Кількість базових годин, під час яких від працівника можуть вимагати працювати, не може перевищувати 40 годин на тиждень, а кількість базових днів не може перевищувати 6 днів на тиждень.

При цьому мінімальна тривалість робочого часу працівника, який виконує роботу на підставі трудового договору з нефіксованим робочим часом, протягом календарного місяця становить 32 години. Якщо ж працівник був задіяний роботодавцем менше 32 годин, то йому мають заплатити за 32 години, що, звісно, суттєво менше за мінімальну зарплату.

Переведення на строковий/безстроковий договір

У разі, якщо працівник відпрацював на умовах трудового договору з нефіксованим робочим часом понад 12 місяців, він має право звертатися до роботодавця з вимогою укладення строкового або безстрокового трудового договору на умовах загальновстановленого у роботодавця графіка роботи з відповідною оплатою праці. У разі відмови роботодавця працівник має право повторно звернутися з аналогічною вимогою через 90 днів.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», держслужбовців попередили, що частина норм закону про держслужбу більше не буде застосовуватися у зв’язку зі змінами до трудового законодавства.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва