На посаду голови АРМА можуть оголосити новий конкурс

08:08, 15 серпня 2022
У ЄС хочуть бачити на чолі Агентства «доброчесного професіонала високого рівня».
На посаду голови АРМА можуть оголосити новий конкурс
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Представництва Європейського Союзу в Україні Матті Маасікас натякнув, що на посаду голови Національного агентства з питань виявлення, розшуку та управління активами, одержаними від корупційних та інших злочинів (АРМА), може бути оголошено новий конкурс.

Судячи з усього, ЄС не влаштовує, що фаворитами поки що не завершеного конкурсу є кандидати, до попередньої діяльності яких виникли питання.

«Важливо, що АРМА очолюватиме людина з необхідними професійними компетенціями включно з доброчесністю високого рівня. Якщо цього можна досягти лише шляхом повторного оголошення процесу відбору, ЄС матиме повне розуміння для такого підходу», - написав у Twitter посол ЄС в Україні Матті Маасікас.

Зазначимо, що Конкурсна комісія з відбору нового голови АРМА наразі зіткнулася із досить складним вибором, коли доводиться робити вибір між кандидатами, які хоч і не фігурують у будь-яких скандалах, але, як показали співбесіди, вкрай слабо розуміють специфіку роботи АРМА і плутаються в профільному законодавстві, і кандидатами, які добре знаються на нюансах роботи АРМА, але при цьому раніше стали фігурантами журналістських розслідувань і навіть фігурантами кримінальних проваджень.

Найбільш презентабельно за підсумками співбесід, що відбулися ще в липні, виглядали колишні керівники АРМА — екскерівник юридичного управління АРМА Андрій Потьомкін та ексзаступник голови АРМА Володимир Павленко. Обидва кандидати в різні часи залишили АРМА внаслідок гучних скандалів.

Хоча співбесіди з усіма 7 кандидатами завершилися ще 22 липня, проте Конкурсна комісія досі не оголосила переможця.

Представники антикорупційної громадськості, у свою чергу, вже заявили, що АРМА має очолити лише незалежний і добропорядний керівник і у зв'язку з цим ще в липні зазначили, що з урахуванням ситуації, яка склалася з кандидатами, конкурсної комісії зовсім не обов'язково оголошувати переможця конкурсу.

Зазначимо, що якщо конкурс на посаду голови АРМА буде оголошено повторно, це може стати безпрецедентною в історії України подією, яка може мати великі наслідки для всіх наступних публічних конкурсів, як у сфері державного управління, так і у правоохоронній системі.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Youtube Право ТВ, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Наталія Мричко
    Наталія Мричко
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Маруліна
    Любов Маруліна
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Богдан Санін
    Богдан Санін
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва