Федір Веніславський розповів, чи будуть випускати чоловіків за кордон

13:41, 17 серпня 2022
Поки підстав дозволити виїзд чоловікам за кордон немає, заявив представник Зеленського у КСУ Федір Веніславський.
Федір Веніславський розповів, чи будуть випускати чоловіків за кордон
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді немає єдності щодо того, щоб дозволити виїзд за кордон чоловікам, які не мають військового досвіду. У будь-який момент держава може потребувати мобілізації чоловіків, які не проходили службу, але Збройні Сили потребуватимуть їх кваліфікації. Про це на брифінгу повідомив народний депутат, член комітету ВР з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

«На сьогодні серед народних депутатів України немає єдності, чи варто лібералізувати можливість виїзду за кордон певних категорій осіб, які не служать в Збройних Силах, які не є військовозобов’заними, не проходили службу і не мають військових навиків.

Разом з тим, як зазначив Президент у відповіді на петицію, усі громадяни є рівними. Встановлювати якісь обмеження чи преференції в залежності від навичок ми не можемо.

Головним завданням всього українського народу є збереження нашої державності, незалежності і територіальної цілісності.

І хоча на сьогоднішній день гострої потреби в додатковій мобілізації чоловіків чи військовозобов'язаних до лав Збройних Сил чи інших складових сектору безпеки та оборони і безпеки немає, але періодично проводиться призов на військову службу за мобілізацією», – зазначив Веніславський.

Він додав, що мобілізація триває з 24 лютого і протягом наступних 90 днів є обов’язковою.

«У будь-який час може виникнути потреба щодо додаткової мобілізації конкретної категорії осіб, у тому числі і тих, хто не проходив військову службу, але які мають спеціальності, гостро затребувані в лавах Збройних Сил чи сектору безпеки і оборони.

Це можуть бути лікарі, працівники служби зв’язку тощо.

Крім того, є ініціативи також щодо посилення відповідальності за незаконний перетин кордону військовозобов’язаними чи тими, хто відповідно до закону про мобілізацію не має право залишати своє місце проживання.

Тому це питання поки дискутується і найближчим часом не буде вирішене», - додав Веніславський.

«Маємо статус-кво - це студенти та інші категорії осіб, які мають право на відстрочку. Вони мають право виїждажи за межі за наявності підтверджуючих документів, інші особи мають залишатися в Україні», - підкреслив він.

Разом з тим Веніславський не зміг чітко відповісти на питання, чи понесуть кримінальну відповідальність особи, які раніше перетнули державний кордон без законних підстав.

Раніше «Судово-юридична газета» писала, що Президент України Володимир Зеленський відповів на електронну петицію щодо скасування заборони на виїзд з України чоловіків віком від 18 до 60 років без військового досвіду.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Гирила
    Ірина Гирила
    суддя Господарського суду Тернопільської області
  • Леонід Лобойко
    Леонід Лобойко
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді
  • Марія Мартинишин
    Марія Мартинишин
    суддя Франківського районного суду м. Львова
  • Людмила Граб
    Людмила Граб
    суддя Сьомого апеляційного адміністративного суду
  • Ольга Дегтярьова
    Ольга Дегтярьова
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва