Радуцький: «Більшість медиків, хто виїхав до країн ЄС, не може там працевлаштуватись. Гадаю, що одразу по закінченню війни вони повернуться»

10:30, 20 серпня 2022
Голова комітету Михайло Радуцький вважає, що «чутки про те, що значна кількість медичних працівників виїхали з країни, перебільшені».
Радуцький: «Більшість медиків, хто виїхав до країн ЄС, не може там працевлаштуватись. Гадаю, що одразу по закінченню війни вони повернуться»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації Михайло Радуцький заявив, що більшість медиків, які виїхали до країн ЄС, не можуть там працевлаштуватись» і «одразу по закінченню війни вони повернуться».

Таку думку він висловив під час діалогу 19 серпня з представниками бізнесу на форумі «Приватна медицина в умовах війни».

«Чи планується державна програма повернення медиків, які на початку війни виїхали за кордон?

Насправді чутки про те, що значна кількість медичних працівників виїхали з країни, перебільшені. На днях до мене звернулося двоє лікарів з Донецької та Харківської області. Хоча вони мають високу кваліфікацію та досвід роботи, не можуть влаштуватись на роботу в Києві.

Серед тих медиків, хто дійсно виїхав до країн ЄС, більшість не може там працевлаштуватись. Гадаю, що одразу по закінченню війни вони повернуться», - зауважив він.

Також він розповів про те, які заходи заплановані щодо діджиталізації медицини.

«Нещодавно Верховна Рада ухвалила закон про телемедицину. Раніше вона була напівлегальна, тепер медичні заклади можуть використовувати цей  інструмент, керуючись положеннями закону. Це особливо актуально під час воєнних дій.

Плануємо й надалі розширювати електронну медичну систему, додавати нові модулі, як, наприклад, кабінет пацієнта.

Продовжуємо впроваджувати Е-рецепт. З 1 серпня антибіотики в аптеках відпускаються лише за електронним рецептом від лікаря. Винятки – медичні заклади, які знаходяться на лінії фронту чи в окупації. Наступні етапи: Е-рецепт на наркотичні засоби та на всі рецептурні препарати», - розповів Радуцький.

Крім того, він зупинився на тому, як податкова реформа стосуватиметься медицини.

«Дійсно, на даний час обговорюється проєкт податкової реформи, яка передбачатиме єдину ставку податку на прибуток, доходи фізичних осіб та додану вартість на рівні 10%. 

Наше завдання – розробити таку систему, яка б дозволила максимально швидко відновити економіку країни та значно зменшити рівень зарплат «у конвертах». Ми говоримо про те, що плануємо запустити медичне страхування.

Але воно неможливе у країні, де 60% людей отримують «чорну» зарплату. 

Будемо дискутувати з колегами щодо проєкту податкової реформи».

Михайло Радуцький зауважив, що метою є інтеграція медичних закладів усіх форм власності та відомчого підпорядкування у «єдиний медичний простір, де буде існувати здорова конкуренція за пацієнта».

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду