Кабмін вніс до парламенту законопроєкт щодо корпоратизації «Енергоатому»

11:41, 25 серпня 2022
Пропонується замість державного підприємства «Енергоатом» створити акціонерне товариство «Енергоатом», 100% акцій якого закріплюється у державній власності.
Кабмін вніс до парламенту законопроєкт щодо корпоратизації «Енергоатому»
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабінет Міністрів зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт № 7650 про особливості утворення акціонерного товариства "Національна атомна енергогенеруюча компанія "Енергоатом", який визначає процедуру корпоратизації «Енергоатому» та створення акціонерного товариства.

Згідно з проєктом, процедура утворення товариства передбачає, зокрема, проведення інвентаризації майна, окрім майна, яке знаходиться на тимчасово окупованій території чи в районі бойових дій. У цьому випадку враховується інвентаризація, зроблена до кінця року. Також планується провести незалежну оцінку майна. Оплату послуг оцінювача проводить «Енергоатом».

При цьому для корпоратизації «Енергоатому», згідно з законом, не потрібна згода Антимонопольного комітету. Також не потребується одержання згоди кредиторів. Набуті в результаті корпоратизації 100% акцій нового товариства закріплюються у державній власності.

Проєкт передбачає, що статутний капітал нового акціонерного товариства формується з майна, яке передано засновником (Кабінетом Міністрів). До статутного капіталу товариства  передається право господарського відання атомними електростанціями. При цьому майно об’єктів соціальної інфраструктури, яке обліковується на балансі «Енергоатому», не включається до статутного капіталу товариства.

Вищим органом товариства є загальні збори. Функцію загальних зборів виконує Кабмін. Виконавчим органом товариства, який вирішує поточні питання, є правління. Його очолює голова правління, який призначається урядом за поданням наглядової ради товариства.

Наглядова рада здійснює контроль за діяльністю товариства. До призначення голови правління «Енергоатом» очолює президент.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», 1 червня Кабмін призначив президентом «Енергоатома» Петра Котіна на строк не більше ніж 12 місяців після скасування воєнного стану. До цього Котін був в.о. очільника компанії з квітня 2020 року.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду