Борцям за незалежність України у ХХ столітті можуть встановити пенсії за особливі заслуги

07:05, 15 вересня 2022
В’ятрович і Третьякова пропонують встановити пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.
Борцям за незалежність України у ХХ столітті можуть встановити пенсії за особливі заслуги
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді України зареєстровано законопроект 8032 «Про внесення змін до Закону України «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною» (щодо борців за незалежність України у ХХ столітті)». Авторами документа виступають народні депутати від різних фракцій - Володимир В’ятрович, Володимир Ар’єв, Галина Третьякова, Микита Потураєв та інші.

«Здобуття Україною державної незалежності в 1991 році стало в першу чергу результатом діяльності борців за незалежність України.

Українська держава, яка постала завдяки зусиллям цих людей, упродовж багатьох років відповідала їм байдужістю і невдячністю.

Лише в 2015 році було нарешті ухвалено Закон «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті». Але питання належного соціального захисту цих людей не вирішене і по сей день.

Найбільш несправедливим є становище тих борців за незалежність, які в часи комуністичного режиму були позбавлені волі. В часи СРСР, навіть вийшовши з місць позбавлення волі, вони часто не могли отримати гідної роботи й зарплати, і, як наслідок, мають низькі пенсії. В той же час пенсії їхніх катів – колишніх суддів, прокурорів, працівників КГБ, МВС тощо, є значно вищими. Такий стан справ є неприйнятним.

Обов’язок української держави – виправити цю кричущу несправедливість», - пишуть автори у пояснювальній записці.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Закону «Про пенсії за особливі заслуги перед Україною», поширивши його дію на громадян України, які відповідно до Закону України «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у XX столітті» мають статус борців за незалежність України у XX столітті та відповідно до Закону «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років» зазнали репресій за політичними або релігійними мотивами у формі позбавлення волі (ув’язнення) або примусового безпідставного поміщення здорової людини до психіатричного закладу і реабілітовані у встановленому законом порядку.

Пенсію за особливі заслуги борцям за незалежність України у ХХ столітті пропонується встановити у розмірі 200 відсотків прожиткового мінімуму, визначеного для осіб, які втратили працездатність.

«За орієнтовними оцінками кількість людей, які підпадають під визначені законопроєктом критерії, обчислюється десятками, максимум – кількома сотнями. Це число, на жаль, з кожним роком зменшується.

Прожитковий мінімум для осіб, які втратили працездатність, становить зараз 2508 гривень, 200% від цього мінімуму – 5016 гривень. Відповідно, реалізація законопроєкту потребуватиме видатків у сумі 60.192 гривень на одну особу на рік. З розрахунку на 200 осіб видатки становитимуть 12 млн 38,4 тис. грн. на рік», - підрахували ініціатори законопроекту.

Нагадаємо, раніше «Судово-юридична газета» писала, що народні депутати, включно з Головою Комітету Верховної Ради України з питань соціальної політики Галиною Третьяковою, а також Мар’яною Безуглою, зареєстрували проект Закону «Про казначейський пенсійний план» 7722. Як зазначає Третьякова, збільшення тривалості життя матиме істотні наслідки для публічних фінансів, особливо для пенсійної системи, тому треба впроваджувати додаткову добровільну накопичувальну систему.

А 7 вересня Верховна Рада ухвалила у першому читанні інший законопроект 7649, співавтором якого виступає Третьякова, який дозволяє задіяти меценатів у пенсійний процес. Також він передбачає можливість сплати пенсійних внесків за родичів.

Як відомо, раніше міністр соціальної політики Оксана Жолнович розповіла, що для підвищення пенсій в Україні хочуть задіяти меценатів.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Погребняк
    Володимир Погребняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Наталія Богацька
    Наталія Богацька
    голова Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Тетяна Кудрявцева
    Тетяна Кудрявцева
    суддя Бабушкінського районного суду м. Дніпропетровська