Прокурор на початку вторгнення РФ без дозволу виїхала за кордон, але не врахувала, що має доступ до державної таємниці

08:07, 21 вересня 2022
Прокурор вивезла дитину в безпечне місце, але все ж таки отримала догану.
Прокурор на початку вторгнення РФ без дозволу виїхала за кордон, але не врахувала, що має доступ до державної таємниці
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кваліфікаційно-дисциплінарна комісія прокурорів розглянула дисциплінарну справу прокурора, яка на початку вторгнення РФ в Україну виїхала за кордон, але невдовзі повернулася назад.

Як випливає з дисциплінарної справи прокурора Тернопільської обласної прокуратури Ірини Є., з 2 по 6 березня 2022 року вона перебувала у Польщі, куди вивезла свого неповнолітнього сина.

Нюанс полягав у тому, що прокурор мала доступ до державної таємниці, що не дозволяло їй залишати територію України без дозволу керівника Тернопільської обласної прокуратури та без спеціального інструктажу у режимно-секретній частині прокуратури.

Крім того, до Ірини Є. виникли претензії у зв'язку з тим, що 2-4 березня 2022 року вона була відсутня на робочому місці без відповідного дозволу керівництва. Відсутність Ірини Є. на роботі підтверджується відповідними актами.

У квітні 2022 року допуск Ірині Є. до державної таємниці було скасовано, а у травні на прокурора надійшла дисциплінарна скарга.

На свій захист Ірина Є. повідомила, що її виїзд до Польщі був обумовлений складною ситуацією, пов'язаною з агресією РФ.

Вона зазначила, що одна виховує сина і крім неї про нього подбати нікому.

Ірина Є. розповіла, що вона хотіла вночі лише відвезти сина до Закарпатської області, а вже вранці 2 березня вийти на роботу. Про це вона повідомила як керівника Тернопільської обласної прокуратури, так і безпосереднього начальника.

Однак далі все пішло не за планом. Прибувши до Закарпатської області, Ірина Є. дійшла висновку, що залишати там сина не найкраща ідея.

У цей момент знайома Ірини Є. повідомила, що вона має знайомого громадянина Польщі, який запропонував надати житло та прихисток.

У зв'язку з цим Ірина Є. вирішила поїхати до Польщі.

Оскільки на вулиці вже була ніч, вона вирішила нікого із керівництва обласної прокуратури не турбувати.

Проте вранці 2 березня Ірина Є. все ж таки вирішила зателефонувати першому заступнику керівника Тернопільської обласної прокуратури Олександру Божку, проте він не став відповідати на дзвінки, а запропонував написати йому на месенджер Whats App.

Тоді Ірина Є. повідомила, що не зможе найближчим часом вийти на роботу і попросила надати їй неоплачувану відпустку на три дні.

Відповідну заяву вона переслала низці керівників Тернопільської обласної прокуратури. Крім того, Ірина Є. попросила свого колегу роздрукувати заяву та занести її до відділу кадрів.

А вже 3 березня Ірина Є. зателефонувала керівнику Тернопільської обласної прокуратури Андрію Миколайчуку та розповіла йому про причини своєї відсутності на роботі.

6 березня прокурор повернулася до України, а потім вийшла на роботу.

На свій захист Ірина Є. також повідомила, що розголошення державної таємниці вона не допустила і взагалі ні на кордоні, ні у Польщі нікому не говорила, що є прокурором.

Вивчивши позиції сторін, дисциплінарний орган прокуратури дійшов висновку, що Ірина Є. все ж має понести дисциплінарну відповідальність.

По-перше, вона допустила порушення службової дисципліни, оскільки була відсутня на роботі кілька днів. По-друге, Ірина Є. допустила самовільний виїзд за кордон, не отримавши відповідного дозволу та не пройшовши інструктаж у режимно-секретній частині.

Щодо необхідності вивезти дитину в безпечне місце, то дисциплінарна комісія прокурорів зазначила, що не було встановлено обставин, які «свідчили б про реальну загрозу життю та здоров'ю» дитини Ірини Є.

За підсумками дисциплінарного розгляду Ірина Є. 14 вересня була притягнута до дисциплінарної відповідальності у вигляді догани.

Нагадаємо, що раніше догану отримав прокурор Офісу Генпрокурора, який маючи допуск до державної таємниці поїхав за кордон у відпустку, не повідомивши керівництво і не пройшовши відповідний інструктаж.

Автор: В'ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді