Державні банки можуть стати збитковими за підсумками 2022 року – проєкт бюджету

08:06, 23 вересня 2022
Фінансові результати діяльності банків державного сектору (АТ «Укрексімбанк», АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк» та АТ «Ощадбанк») за підсумками 2022 року очікуються збитковими або близькими до нуля.
Державні банки можуть стати збитковими за підсумками 2022 року – проєкт бюджету
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Державні банки можуть стати збитковими за підсумками 2022 року. Про це йдеться у матеріалах до проєкту бюджету на 2023 рік, розгляд якого напередодні розпочала Верховна Рада.

Зазначається, що в умовах невизначеності щодо подальшого ходу бойових дій та неможливості точної оцінки розміру понесених матеріальних втрат банки вимушені формувати значні обсяги резервів за кредитними збитками, що у свою чергу суттєво позначиться на рівні прибутковості банків.

Зокрема фінансові результати діяльності банків державного сектору (АТ «Укрексімбанк», АБ «Укргазбанк», АТ КБ «ПриватБанк» та АТ «Ощадбанк») за підсумками 2022 року «очікуються збитковими або близькими до нуля, відповідно існує висока імовірність виникнення фіскальних ризиків, пов’язаних із недоотриманням надходжень до державного бюджету від сплати дивідендів державними банками у 2023 році (Як відомо, державні банки перераховують частину чистого прибутку у вигляді дивідендів до державного бюджету).».

Разом з тим, за оцінкою Нацбанку, більшість банків зможуть вижити у воєнний час, однак після скасування воєнного стану за оцінками Фонду гарантування вкладів фізичних осіб можливий відтік коштів з банківської системи та підвищується ризик банкрутства банків.

«За інформацією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (далі – Фонд) в період воєнного стану спостерігається постійне зростання ризиків банкрутства банків. Заходи з боку держави та НБУ значно пом’якшують існуючі ризики шляхом уведення стовідсоткової гарантії на вклади фізичних осіб, обмеження на зняття готівки в банках, обмежене використання статей 75 та 76 Закону «Про банки і банківську діяльність», яке суттєво скорочує підстави для віднесення банків до категорії неплатоспроможних. Однак після завершення військового стану та припинення дії запроваджених захисних механізмів для банківського сектору є вірогідність реалізації ризиків банкрутства банків. За таких умов Фонд оцінює можливість виникнення у 2023 році дефіциту коштів у сумі 3,5 млрд гривень», - зазначається у додатку до Головного фінансового документу.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», на сайті Верховної Ради опубліковано проєкт бюджету 2023. Він передбачає, серед іншого, відновлення будівництва доріг та скорочення фінансування політичних партій, Верховної Ради, діяльності Президента України та рекордні видатки на армію.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді