Уряд дозволив безоплатно передавати майно держорганам за рішенням керівника обласної військової адміністрації: які умови

11:14, 27 вересня 2022
Майно можуть передати УДО, Держспецзв’язку та іншим держорганам безоплатно за рішенням керівника обласної військової адміністрації.
Уряд дозволив безоплатно передавати майно держорганам за рішенням керівника обласної військової адміністрації: які умови
Джерело фото: Кабмін
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кабмін затвердив зміни, якими за рішенням керівника обласної військової адміністрації можна безоплатно передавати майно, зокрема СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Національній поліції, Управлінню державної охорони, Держспецзв’язку, іншим державним органам, установам та організаціям, які утримуються за рахунок бюджетних коштів. Тобто, визначив невичерпний перелік суб’єктів.

Відповідні зміни внесені постановою Кабінету Міністрів від 16 вересня 2022 р. №1043, зокрема до пункту 20 Порядку обліку, зберігання, оцінки конфіскованого та іншого майна, що переходить у власність держави, і розпорядження ним, затвердженого постановою КМУ від 25 серпня 1998 р. № 1340.

«Тимчасово, на період воєнного стану в Україні, за рішенням керівника обласної військової адміністрації майно, зазначене у підпунктах 1, 3, 5, 6, 8, 12- 15 пункту 1 цього Порядку, може бути безоплатно передано Збройним Силам, Національній гвардії, СБУ, Службі зовнішньої розвідки, Держприкордонслужбі, МВС, Національній поліції, ДСНС, Управлінню державної охорони, Держспецзв’язку, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням, їх з’єднанням, військовим частинам, підрозділам, державним органам, установам (організаціям), які утримуються за рахунок бюджетних коштів (далі - суб’єкти, яким передається майно), для потреб оборони держави, забезпечення національної безпеки, відсічі збройної агресії Російської Федерації проти України, усунення загрози небезпеки державній незалежності України, її територіальній цілісності, забезпечення енергетичної безпеки держави, продовольчої безпеки населення (далі - майно для потреб оборони та національної безпеки)», - зазначається у змінах.

Як випливає з Порядку, йдеться про таке майно:

1) майно, конфісковане на підставі рішення суду у випадках, обсязі та порядку, встановлених законом, крім майна, конфіскованого на підставі рішення суду і переданого органам державної виконавчої служби;

3) товари, строки зберігання чи перебування яких під митним контролем, встановлені Митним кодексом України, закінчилися (у тому числі товари (предмети) гуманітарної допомоги, проби і зразки товарів та документація), за якими власник або уповноважена ним особа не звернулися до закінчення таких строків;

5) майно, визнане безхазяйним відповідно до законодавства;

6) предмети-знахідки, товари та цінності, загублені або залишені у готелях, транспорті, театрах, інших громадських місцях, якщо вони не були затребувані їх власниками протягом установленого законом терміну;

8) майно, що за правом успадкування перейшло у власність держави;

12) знаряддя незаконного добування природних ресурсів та незаконно добуті природні ресурси або продукти, вироблені з них, чи їх вартість;

13) використані під час проведення експертизи (випробування) зразки нехарчової продукції, що були відібрані в межах здійснення державного ринкового нагляду, залишкова вартість яких перевищує встановлену Кабінетом Міністрів України граничну межу (крім зразків продукції, що є небезпечними, становлять ризик та/або не відповідають установленим вимогам щодо їх безпечності), реалізуються шляхом проведення прилюдних торгів (аукціонів) в установленому законодавством порядку;

14) товари, від яких власники відмовилися на користь держави;

15) товари, які були виявлені (знайдені) під час здійснення митного контролю в зонах митного контролю і власник яких невідомий.

Інформація про наявність майна, яка надсилається до обласної військової адміністрації, повинна містити відомості про найменування, первинний документ, статус (підстава переходу у власність держави), кількість, одиниці виміру, облікову вартість майна, за якою здійснюватиметься його передача, та формується за виключенням даних щодо спирту етилового, алкогольних напоїв, наркотичних засобів, психотропних речовин, прекурсорів, лікарських засобів та медичних виробів без державної реєстрації та/або дозвільних документів, фальсифікованої продукції, культурних цінностей, а також майна, яке невластиве для потреб оборони та національної безпеки, а саме: вироби мистецтва, предмети колекціонування або антикваріат, марковані парфуми та декоративна косметика, тканини та килими ручної роботи, вироби з натурального хутра, дизайнерський одяг, взуття, сумки та аксесуари провідних світових брендів, годинники, канцелярське приладдя та інші вироби з дорогоцінних металів або плакованих чи дубльованих дорогоцінними металами, легкові автомобілі з типом кузова купе, кабріолет, родстер, спортивні автомобілі.

Продукти харчування та інше майно, що може зашкодити здоров’ю і життю людини, може бути безоплатно передано за умови, що вони не справляють шкідливого впливу на здоров’я людини та придатні для споживання, що підтверджується наявними товаросупровідними документами на це майно або за відсутності таких документів - висновком (протоколом) уповноваженої лабораторії, акредитованої компетентним органом проводити для цілей державного контролю лабораторні дослідження (випробування), проведення яких забезпечує суб’єкт, якому передається майно.

Обласні військові адміністрації щомісяця до 10 числа оприлюднюють на власному вебсайті зведену інформацію, отриману відповідно до абзацу другого цього пункту, з метою ознайомлення із переліком майна суб’єктів, яким таке майно може бути передано. Протягом 15 календарних днів з моменту оприлюднення зазначеної інформації суб’єкти, які перелічені в абзаці першому цього пункту, можуть звернутися до відповідної обласної військової адміністрації із заявою про отримання майна. Якщо на одне і те ж майно претендує більше ніж один суб’єкт, рішення щодо його отримувача приймається обласною військовою адміністрацією за результатами узгоджувальної наради з уповноваженими представниками таких суб’єктів. Рішення щодо переліку та отримувачів майна, яке необхідне для потреб оборони та національної безпеки, приймається обласною військовою адміністрацією до кінця поточного місяця, у якому здійснювалося оприлюднення інформації про наявність відповідного майна, про що невідкладно інформується орган (суб’єкт господарювання), від якого таку інформацію було отримано.

Передача майна оформлюється актом приймання-передачі, складеним представниками органу (суб’єкта господарювання), що здійснив вилучення або забезпечував зберігання майна, в якому є потреба для оборони та національної безпеки, та представниками суб’єкта, якому передається майно. При цьому представник суб’єкта, якому передається майно, отримує майно на підставі відповідної довіреності.

Безоплатно передане майно поверненню органу (суб’єкту господарювання), що здійснив вилучення або забезпечував його зберігання, не підлягає.

Також внесені відповідні доповнення до Порядку обліку, зберігання, оцінки вилученого митницями майна, щодо якого винесено рішення суду про конфіскацію, передачі його органам державної виконавчої служби і розпорядження ним, затвердженого постановою Кабінету Міністрів від 26 грудня 2001 р. № 1724.

Відповідно до змін митниці, якими обліковується неописане державним виконавцем конфісковане майно, щомісяця 5 числа надсилають інформацію про наявність такого майна до обласної військової адміністрації за місцем розташування такого майна. Інформація про майно, яка вже надсилалася до обласної військової адміністрації та стосовно якої не було прийнято рішення про безоплатну передачу, повторно не надсилається.

Передача майна оформлюється актом приймання-передачі, складеним представниками митниці та представниками суб’єкта, якому передається майно. При цьому представник суб’єкта, якому передається майно, отримує майно на підставі відповідної довіреності.

Після безоплатної передачі конфіскованого майна митниця надсилає державному виконавцю, яким відкрито виконавче провадження про конфіскацію майна, інформацію про спосіб розпорядження цим майном з копіями підтвердних документів. На підставі отриманих документів державний виконавець закінчує виконавче провадження відповідно до пункту 9 частини першої статті 39 Закону України «Про виконавче провадження».

Безоплатно передане майно поверненню митниці не підлягає.

Аналогічні зміни внесено і до Порядку розпорядження майном, конфіскованим за рішенням суду і переданим органам державної виконавчої служби, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 11 липня 2002 р. №985.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді