За відмову пускати депутатів до прокуратури та МВС хочуть арештовувати – законопроєкт

14:10, 27 вересня 2022
Пропонується запровадити арешт на строк до шести місяців чи обмеження волі на строк до 3 років через заборону безперешкодно відвідувати приміщення правоохоронних органів та органів прокуратури членами комітету Верховної Ради України з питань нагляду за такими органами.
За відмову пускати депутатів до прокуратури та МВС хочуть  арештовувати – законопроєкт
Фото: Рада
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції «Слуга народу» зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №8073 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального кодексу України щодо посилення відповідальності за невиконання законних вимог та перешкоджання діяльності комітетів Верховної Ради України та народних депутатів України, яким пропонується запровадити штрафи за ігнорування обов’язкових письмових рекомендацій комітетів або звернень до правоохоронних органів, а також уточнити відповідальність за перешкоджання діяльності депутатів.

Законопроєктом пропонується внести зміни до Кодексу про адміністративні правопорушення та передбачити, що недодержання встановлених законом строків надання відповіді на звернення народного депутата України, ненадання, надання неправдивої або неповної інформації на таке звернення, а також залишення без розгляду обов’язкових письмових рекомендацій комітетів або письмового звернення комітету до правоохоронних органів та органів прокуратури із вимогою про проведення перевірки та/або службового розслідування стосовно події або факту, що належать до предмета відання такого комітету - тягнуть за собою накладення штрафу на посадових осіб від трьохсот п’ятдесяти до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У разі повторного ігнорування звернень комітетів сума штрафу становитиме від 500 до 700 неоподаткованих мінімумів доходів громадян.

Наразі у кримінальному кодексі є відповідальність за невиконання законних вимог комітетів ВР у вигляді штрафу до трьох тисяч неоподаткованих мінімумів доходів громадян або заборона обіймати окремі посади на строк до трьох років, однак автори ініціативи вважають це недостатнім.

Крім цього, пропонується внести зміни до статті 351 Кримінального кодексу та передбачити, що  невиконання службовою особою законних вимог народного депутата України, депутата місцевої ради, створення штучних перешкод у їх роботі (у тому числі заборони безперешкодно відвідувати приміщення правоохоронних органів та органів прокуратури членами комітету Верховної Ради України з питань нагляду за такими органами), надання їм завідомо неправдивої інформації - караються штрафом від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або арештом на строк до шести місяців, або обмеженням волі на строк до трьох років.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Апеляційна палата Вищого антикорупційного суду скасувала виправдальний вирок для нардепа Руслана Сольвара та засудила його до 3 років позбавлення волі. Ухвала може бути оскаржена в касаційному порядку до Верховного Суду.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду