Як застосовується заборона примусового виконання виконавчих написів нотаріусів: роз’яснення Мін'юсту

12:05, 20 жовтня 2022
Міністерство юстиції України надало роз’яснення щодо вчинення виконавчих дій за виконавчими написами, що перебували на виконанні на момент набрання чинності новим законом.
Як застосовується заборона примусового виконання виконавчих написів нотаріусів: роз’яснення Мін'юсту
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, в Україні на час війни діє заборона примусового виконання виконавчих написів нотаріусів. Втім, дана законодавча норма по-різному тлумачилася виконавцями, сторонами виконавчого провадження та їх представниками.

Міністерство юстиції України надало роз’яснення щодо вчинення виконавчих дій за виконавчими написами, що перебували на виконанні на момент набрання чинності законом.

Так, Мін'юст звернув увагу, що звернення стягнення на майно боржника полягає в його арешті, вилученні (списанні коштів з рахунків) та примусовій реалізації.

Водночас в Україні введено воєнний стан. Особливості примусового виконання рішень у період дії воєнного стану на території України визначені пунктами 102, 103 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону «Про виконавче провадження».

Законом України від 27.07.2022 №2455-ІХ «Про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності приватних виконавців та примусового виконання судових рішень, рішень інших органів (посадових осіб) у період дії воєнного стану» (далі – Закон від 27.07.2022), який набрав чинності 25.08.2022, пункт 102 зазначеного розділу Закону доповнено абзацом 14, згідно з яким забороняється у період дії воєнного стану примусове виконання виконавчих написів нотаріусів.

З огляду на це та враховуючи, що відповідно до змісту положень статті 26 Закону, примусове виконання рішення розпочинається з винесення виконавцем постанови про відкриття виконавчого провадження, слід зазначити, що з дня набрання Законом від 27.07.2022 чинності до закінчення або скасування воєнного стану на території України виконавцям заборонено відкривати виконавчі провадження на підставі виконавчих написів нотаріусів.

У разі пред’явлення стягувачем до примусового виконання виконавчого напису нотаріуса у цей період підлягають застосуванню положення пункту 9 частини четвертої статті 4 Закону, відповідно до якого виконавчий документ повертається стягувачу без прийняття до виконання протягом трьох робочих днів з дня його пред’явлення у разі якщо виконавчий документ не підлягає виконанню органами державної виконавчої служби, приватним виконавцем.

Щодо примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, виконавчі провадження по яких відкриті до набрання чинності Законом від 27.07.2022, варто звернути увагу на таке.

Відповідно до частини першої статті 13 Закону «Про виконавче провадження», під час здійснення виконавчого провадження виконавець вчиняє виконавчі дії та приймає рішення шляхом винесення постанов, попереджень, внесення подань, складення актів та протоколів, надання доручень, розпоряджень, вимог, подання запитів, заяв, повідомлень або інших процесуальних документів у випадках, передбачених цим Законом та іншими нормативно-правовими актами.

При цьому слід зазначити, що пункт 102 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону, а також Закон від 27.07.2022 не містять положень, які б встановлювали заборону вчинення, у період дії воєнного стану, виконавчих дій у виконавчих провадженнях відкритих на підставі виконавчих написів нотаріусів. Встановлена абзацом чотирнадцятим пункту 102 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону заборона стосується примусового виконання таких виконавчих документів.

Окремо варто зауважити, що заборона примусового виконання виконавчих написів нотаріусів у період дії воєнного стану не позбавляє боржника права виконати свої зобов’язання самостійно.

З огляду на це можна дійти висновку, що встановлена абзацом чотирнадцятим пункту 102 розділу ХІІІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону заборона поширюється на виконавчі дії, які виконавець відповідно до Закону має вчиняти при вжитті передбачених статтею 10 Закону заходів примусового виконання рішень. У разі якщо виконавча дія не пов’язана з вжиттям відповідних заходів, положення зазначеної норми Закону не застосовуються.

Так, при здійсненні у період дії воєнного стану виконавчого провадження, відкритого на підставі виконавчого напису нотаріуса, виконавець може вчиняти виконавчі дії щодо зупинення вчинення виконавчих дій, зняття арешту з майна (коштів) боржника, припинення розшуку майна боржника, закінчення виконавчого провадження, повернення виконавчого документа стягувачу та інші виконавчі дії, не пов’язані з вжиттям заходів примусового виконання рішень, а також розподіляти кошти, які надходять на рахунки органу державної виконавчої служби, приватного виконавця, та перераховувати їх стягувачу.

Водночас Мін'юст зазначив, що з метою приведення нормативно-правових актів Міністерства юстиції України у відповідність із Законом від 27.07.2022, наказом Міністерства юстиції України від 14.09.2022 № 3873/5 «Про внесення зміни до наказу Міністерства юстиції України від 10 червня 2022 року №2343/5» внесено зміну до пункту 5 наказу Міністерства юстиції України від 10.06.2022 № 2343/5 «Деякі питання примусової реалізації арештованого майна у виконавчому провадженні в період дії воєнного стану».

Згідно з цією зміною, у період дії воєнного стану організатором зупиняються електронні аукціони (аукціони за фіксованою ціною) з реалізації арештованого майна, переданого на реалізацію у виконавчих провадженнях з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів.

Оформлення результатів електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною), розрахунок за придбане на електронних аукціонах майно та складання актів про проведені електронні аукціони (аукціони за фіксованою ціною) у виконавчих провадженнях з примусового виконання виконавчих написів нотаріусів, щодо електронних аукціонів (аукціонів за фіксованою ціною), які проводились до набрання чинності Законом від 27.07.2022, здійснюються в порядку, визначеному законодавством.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Валерій Марчук
    Валерій Марчук
    голова Чернівецького апеляційного суду