В Україні можуть зобов’язати іноземців здавати відбитки пальців у разі адміністративного затримання - законопроєкт

07:40, 27 жовтня 2022
Пропонується передбачити зняття відбитків пальців з іноземців під час адміністративного затримання в разі порушення законодавства про правовий статус іноземців.
В Україні можуть зобов’язати іноземців здавати відбитки пальців у разі адміністративного затримання - законопроєкт
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції “Слуга народу” та опозиції, серед яких нардепи Мар’яна Безугла та Галина Третякова, зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8154 про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо врегулювання питань ідентифікації та верифікації іноземців та осіб без громадянства у разі порушення вимог законодавства про правовий статус іноземців та осіб без громадянства, яким пропонується передбачити обов’язкове зняття відбитків пальців з іноземців під час адміністративного затримання в разі порушення законодавства про правовий статус іноземців.

Законопроєктом пропонується доповнити статтю 262 Кодексу про адміністративні правопорушення новим пунктом та передбачити, що органи внутрішніх справ (Національна поліція), органи прикордонної служби, посадові особи, уповноважені на те Державною міграційною службою, зобов’язані під час адміністративного затримання іноземців та осіб без громадянства, відповідно до їх повноважень, здійснювати обов’язкове зняття відбитків пальців. 

Як зазначається у пояснювальній записці “питання біометричної ідентифікації та верифікації іноземців та осіб без громадянства, які потрапляють на територію України, є актуальними як в мирний час, так і в умовах дії правового режиму воєнного стану, оскільки біометрична ідентифікація та верифікація на практиці унеможливлюють фальсифікацію персональних даних особи (іноземця, особи без громадянства) та використання особами персональних даних, що належать іншій особі”.

Як зазначають автори проєкту, запровадження сучасних та ефективних механізмів біометричної ідентифікації та верифікації враховує як належний захист прав іноземців та осіб без громадянства, так і інтереси національної безпеки України.

Як повідомляє “Судово-юридична газета”, напередодні у Верховній Раді було зареєстровано законопроєкт, який, серед іншого, передбачає взяття відбитків пальців у претендентів на громадянство України та осіб, які бажають з нього вийти.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Вадим Коротун
    Вадим Коротун
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді