Володимир Зеленський вперше відвідав Верховний Суд – про що він говорив та хто ще прийшов у Кловський палац

18:10, 15 грудня 2022
15 грудня Верховний Суд відвідало все керівництво держави.
Володимир Зеленський вперше відвідав Верховний Суд – про що він говорив та хто ще прийшов у Кловський палац
Джерело фото: Офіс Президента
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вперше за час своєї президентської каденції Володимир Зеленський та все вище керівництво держави відвідали будівлю Кловського палацу, де знаходиться Верховний Суд.

Сталося це 15 грудня 2022 року.

В цей день у Верховному Суді відбувся урочистий Пленум Верховного Суду, присвячений 5-річниці роботи нового Верховного Суду.

Разом з Президентом, Кловський палац, судячи з фото, відвідали багато відомих осіб – керівник Офісу Президента Андрій Єрмак, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, Генеральний прокурор Андрій Костін, міністр юстиції Денис Малюська, голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов, голова Державної судової адміністрації Олексій Сальніков, в. о. голови Вищої ради правосуддя Віталій Саліхов, голова Ради суддів України Богдан Моніч, заступник керівника Офісу президента Андрій Смирнов, ректор Національної школи суддів Микола Оніщук, екс-голови Верховного Суду України Василь Маляренко, Василь Онопенко та Ярослав Романюк. Також, Суд відвідали посли країн G7, зокрема посол США Бріджит Брінк, та посол ЄС Матті Маасікас.

Володимир Зеленський в своїй промові зупинився на досягненнях судової реформи, яка відбувається під його керівництвом – формуванні нових Вищої ради правосуддя (не має повноважного складу з лютого 2022 року), Вищої кваліфікаційної комісії суддів (не працює з листопада 2019 року) та ліквідації на цьому тижні Окружного адміністративного суду Києва (його справи колись буде розглядати інший суд).

«Сподіваюся, що вже наступного року вдасться заповнити дефіцит суддівських кадрів, який існує в системі сьогодні. І сподіваюся, що вже зараз розпочинається рух нашої держави до нового сприйняття людьми судових органів. Як гілки влади, яка здійснює правосуддя та допомагає суспільству», – наголосив Володимир Зеленський.

У свою чергу голова Верховної Ради Руслан Стефанчук закликав Верховний Суд забезпечити єдність та сталість судової практики.

«Це наша спільна робота — зробити сучасне законодавство якісним, зрозумілим і однозначним», — підкреслив голова Верховної Ради, додавши, що саме від ефективної роботи судових інституцій «багато у чому залежатиме розвиток нашої держави у найближчому майбутньому».

Крім того, Володимир Зеленський та Андрій Костін попросили Верховний Суд і судову гілку ефективно розглядати справи щодо воєнних злочинів.

«Справедливий і здатний працювати в розумні строки український суд – це ключовий елемент виконання цього завдання. Наші героїчні захисники й захисниці, політичне керівництво, наші дипломати, наші  слідчі й прокурори, які розслідують усе те, що наробили окупанти, колаборанти на нашій українській землі, – виконають свою частину роботи. Я впевнений у цьому. Але головним результатом буде саме ваша робота. Я вірю, що вона буде ефективною», - зазначив Володмир Зеленський.

Генпрокурор Андрій Костін підкреслив, що Верхойному Суду належить провідна роль в системі судоустрою України, адже він «забезпечує сталість та єдність судової практики».

«Разом ми маємо забезпечити невідворотність покарання для кожного, хто зі зброєю в руках прийшов на нашу землю безжально вбивати мирних українців і знищувати все на своєму шляху. І це ми маємо зробити не лише у національних судах, а й у міжнародних судових інституціях», - заявив Андрій Костін

Наостанок Президент відзначив двох суддів державними нагородами.

Зокрема, Володимир Зеленський передав орден «За мужність» ІІІ ступеня дружині судді Красноградського районного суду Харківської області Дмитра Константинова, який у жовтні загинув при розмінуванні на Харківщині.

Також, Президент вручив орден «За мужність» ІІІ ступеня судді Іллічівського районного суду міста Маріуполя Юлії Матвєєвій, яка з березня по жовтень перебувала у полоні.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області