В Україні можуть запровадити кримінальну відповідальність за примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях

13:45, 2 січня 2023
У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується передбачити покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 10 років за примусову мобілізацію.
В Україні можуть запровадити кримінальну відповідальність за примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Група народних депутатів з фракції монобільшості та опозиції серед яких голова комітету з питань правоохоронної діяльності Сергій Іонушас зареєстрували у Верховній Раді законопроєкт №8325 про внесення змін до Кримінального кодексу України та інших законодавчих актів України щодо здійснення примусової мобілізації в незаконні збройні чи воєнізовані формування, створені на тимчасово окупованій території, та/або збройні чи воєнізовані формування держави-агресора, яким пропонується запровадити кримінальну відповідальність за проведення примусової мобілізації на тимчасово окупованих територіях.

Законопроєктом пропонується доповнити Кримінальний кодекс новою статтею 438-2 Стаття 438-2. Здійснення примусової мобілізації в незаконні збройні чи воєнізовані формування, створені на тимчасово окупованій території, та/або збройні чи воєнізовані формування держави-агресора та встановити, що:

  1. Здійснення примусового призову в незаконні збройні чи воєнізовані формування, створені на тимчасово окупованій території, та/або збройні чи воєнізовані формування держави-агресора (примусова мобілізація), вчинені в умовах збройної агресії, – карається позбавленням волі на строк від п'яти до семи років.
  2. Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо неповнолітньої особи або щодо кількох осіб, або шляхом підкупу, або поєднані з насильством щодо потерпілої особи чи її близьких, або з погрозою застосування такого насильства, - караються позбавленням волі на строк від семи до десяти років з конфіскацією майна.

Розслідування правопорушень, передбачених статтею 438-2 Кримінального кодексу, в разі схвалення депутатами законопроєкту будуть здійснювати слідчі СБУ.

Як зазначається у пояснювальній записці, в Криму з 2014 року було примусово мобілізовано 34 тисячі мешканців частина з яких була залучена до війни проти України. Крім цього положення Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни від 12 серпня 1949 року забороняють державі-окупанту змушувати цивільне населення

служити в її збройних силах: стаття 51. «Окупаційна держава не має права

примушувати осіб, що перебувають під захистом, служити в її збройних чи

допоміжних силах».

“З означених вище причин стає очевидною потреба передбачити кримінальну відповідальність за примусову мобілізацію на тимчасово окупованих територіях з огляду на надзвичайно значну шкоду і створення загрози життю і здоров'ю населення України. Зазначені протиправні дії наносять шкоду генофонду Української Нації, оскільки протиправно мобілізовані на тимчасово окупованих територіях особи під примусом проводять бойові дії проти Збройних Сил України і тим самим завдають втрат живій силі, а також спричиняють руйнування населених пунктів, загибель місцевого населення та інші значні збитки”, - зазначають автори ініціативи.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», у Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, яким пропонується криміналізувати незаконне вивезення російськими окупантами українців.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області