В Україні змінився порядок обчислення середньої зарплати для виплат за соціальним страхуванням

10:04, 10 січня 2023
Час призупинення трудового договору через агресію РФ виключено з розрахунку під час обчислення суми виплат допомоги у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю.
В Україні змінився порядок обчислення середньої зарплати для виплат за соціальним страхуванням
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

1 січня набула чинності постанова уряду «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України щодо забезпечення реалізації окремих функцій Пенсійного фонду України та визнання такими, що втратили чинність, деяких постанов Кабінету Міністрів України», якою змінюється порядок обчислення середньої заробітної платні для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням.

Згідно з документом, зокрема передбачається, що  період призупинення дії трудового договору у зв’язку з військовою агресією російської федерації проти України визначається як поважна причина і виключається з розрахункового періоду під час обчислення виплат за страхуванням на випадок безробіття, від нещасного випадку на виробництві та у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності.

Таке рішення уряду дозволяє уникнути зменшення розмірів допомог по тимчасовій непрацездатності, по вагітності та пологах, по безробіттю тощо працівникам, з якими під час військової агресії РФ було призупинено дію трудового договору.

Також згідно з документом, сума допомоги по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною або хворим членом сім’ї), допомоги по вагітності та пологах в розрахунку на місяць, що виплачується працівникам та гіг-спеціалістам резидентів Дія Сіті, не повинна перевищувати розміру заробітної плати (доходу) таких осіб, з якого фактично сплачено страхові внески (єдиний внесок).

Як повідомляла «Судово-юридична газета», з 1 січня набув чинності закон про передачу функцій Фонду соціального страхування Пенсійному фонду.

Автор Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

 

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Павло Григорович
    Павло Григорович
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва