На водія склали протокол за ст. 130, але огляд проводити не стали, пославшись на комендантську годину: що вирішив суд

07:20, 28 січня 2023
Поліцейські все частіше кажуть водіям, що вони можуть не проходить огляд на стан сп’яніння, але потім складають на них протоколи.
На водія склали протокол за ст. 130, але огляд проводити не стали, пославшись на комендантську годину: що вирішив суд
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Цікаву справу щодо притягнення до відповідальності водія за ст. 130  (керування транспортними засобами особами, які перебувають у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння) КУпАП, у січні 2023 року розглянув Печерський районний суд Києва.

Як зазначено у матеріалах справи, 17 вересня 2022 року у 22:20 біля станції метро «Арсенальна» патрульні поліцейські зупинили автомобіль Volkswagen. Водій автомобіля здався поліцейським підозрілим, а саме таким, що перебуває у стані наркотичного сп’яніння.

Втім, поліцейські розповіли водію, що він може самостійно пройти огляд на стан сп’яніння у лікарні, однак лише після завершення комендантської години (у Києві триває з 23:00 до 5:00).

Однак, коли зранку 18 вересня водій приїхав у лікарню на медогляд, профільний лікар повідомив йому, що такий огляд можливий лише за присутності поліцейських.

Тим часом, виявилося, що поліцейські все ж склали на водія Volkswagen протокол за ст. 130 і скерували його в суд.

В суді водій заявив, що не пройшов огляд на місці зупинки, тому що так йому роз’яснили патрульні. Взагалі, як зазначив водій, поліцейські хоч і зупинили його, однак самоусунулись від виконання своїх посадових обов’язків і не вжили заходів для проведення огляду.

Дослідивши матеріали справи, суд дійшов висновку, що патрульні поліцейські порушили вимоги посадових інструкцій та не вжили заходів для з’ясування, перебував водій у стані наркотичного сп’яніння чи ні.

До того ж, на відеозаписі поліцейської нагрудної камери дійсно був зафіксований епізод, як патрульний повідомив водію Volkswagen про можливість самостійного проходження огляду на стан наркотичного сп`яніння після закінчення комендантської години.

У підсумку, суд закрив провадження відносно водія по ст. 130 у зв’язку із відсутністю складу адміністративного правопорушення.

Зазначимо, що останнім часом почастішали випадки, коли поліцейські зупиняють водіїв, підозрюючи, що вони можуть перебувати у стані алкогольного чи наркотичного сп’яніння, але потім повідомляють їм про можливість або самостійно пройти відповідний огляд, або просто кажуть, що водій може їхати. Після цього на водія, без його присутності, складається протокол за ст. 130.

Автор: В’ячеслав Хрипун

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Стефанчук
    Микола Стефанчук
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Світлана Бакуліна
    Світлана Бакуліна
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Оксана Бірса
    Оксана Бірса
    голова Дніпровського районного суду міста Києва
  • Оксана Терещенко
    Оксана Терещенко
    суддя Східного апеляційного господарського суду