Гетманцев розраховує, що «Податкова у смартфоні» допоможе вивести з тіні компанії, які зловживають спрощеною системою оподаткування

18:33, 29 січня 2023
Голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев презентував концепт «Податкова у смартфоні», який, серед іншого передбачає попереднє автозаповнення декларацій для фізичних осіб та виведення з тіні компаній, які зловживають спрощеною системою оподаткування.
Гетманцев розраховує, що «Податкова у смартфоні» допоможе вивести з тіні компанії, які зловживають спрощеною системою оподаткування
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова комітету з питань податкової та митної політики Данило Гетманцев презентував концепт «Податкова у смартфоні», яким серед іншого передбачається можливість сплату банком податків за ФОПа третьої групи без найнятих працівників, попереднє автозаповнення декларацій для фізичних осіб та виведення з тіні компаній, які зловживають спрощеною системою оподаткування

«Податкова у смартфоні», зокрема, надає можливість сплачувати податки ФОПам третьої групи за новими правилами. Передбачається, що банк буде утримувати 5% єдиного податку з усіх надходжень, утримує мінімальний ЄСВ, а також надає доступ Державній податковій службі до даних щодо зарахування коштів. Законопроєкт, спрямований на реалізацію цих планів вже зареєстровано в парламенті. Запровадити нові можливості сплати податків ФОПами плаується у поточному році.

Крім цього у поточному році заплановано впровадження нового стандарту звітності, що, за розрахунком автора, дозволить істотно зменшити кількість документальних перевірок. Про що йдеться? Пропонується провадити електронний старндарт звітності для обміну даними бухгалтерського обліку SAF-T. Його мета спрощення подання бухгалтерської інформації на запит державних органів або аудиторів.

«Автоматизований аналіз звітності у форматі SAF-T формує профіль платника податків(зелений-необхідність перевірки відсутня, червоний – є розбіжності, які потребують перевірки», - зазначається у презентації.

Завдяки цьому рішенню, за розрахунками автора платник податків,використовуючи програмне забезпечення податкової може встановити ризики та усунути недоліки у звітності, а податкова не зможе пред’явити додаткових претензій. Ініціативи, спрямовані на реалізацію планів з модернізації звітності лежать у парламенті з кінця 2021 року.

Крім цього серед планів, запровадження електронної простежуваності обігу алкогольних напоїв та тютюнових виробів. Передбачається, що кожен через Дію зможе визначити оригінальність товарів. Відповідні законопроєкти депутати підтримали у першому читанні 

Також серед планів автоматичне попереднє заповнення декларацій для фізичних осіб та осіб, які здійснюють незалежну професійну діяльність. Не зрозуміло чи йдеться про обов’язкове декларування для усіх хоча сам Гетманцев в одному з інтерв’ю заявляв, що є прихильником обов’язкового декларування.

Крім цього ініціатор концепту обіцяє, що результатом його реалізації стане зменшення часу на отримання відповіді платником податків, кількості заблокованих податкових накладних та «виведення з тіні торгівельних компаній, що зловживають спрощеною системою оподаткування за рахунок розвитку системи даних обліку РРО.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Верховна Рада 12 січня ухвалила у першому читанні законопроєкт, яким пропонується запровадити електронну акцизну марку з QR-кодом та надати можливість громадянам відслідковувати оригінальність алкогольних та тютюнових виробів через «Дію».

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки