Процедури добору суддів спростять: Комітет створив робочу групу

17:30, 13 лютого 2023
Комітет створив робочу групу, яка буде займатися спрощенням процедури добору суддів.
Процедури добору суддів спростять: Комітет створив робочу групу
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Процедури добору суддів будуть переглянуті. 13 лютого засіданні Комітету Верховної Ради з питань правової політики утворили робочу групу щодо вдосконалення процедур добору на посаду суддів.

Планується, що самі процедури добору стануть більш простими і менш розтягнутими у часі, але при цьому збережуть високі критерії добору.

«Зрештою, на необхідності спрощення процедур наголошують і наші міжнародні партнери. Зокрема, через наявний суддівський кадровий голод», - зазначив голова Комітету Денис Маслов.

Як повідомив нашому виданню Денис Маслов, на даний момент до групи увійшли члени Комітету – Сергій Демченко, Максим Дирдін, Іван Калаур, Павло Павліш, Олег Макаров, Василь Німченко і Роман Бабій. А також суддя Солом'янського районного суду міста Києва Сергій Агафонов. Будуть направлені листи до ВС, ВРП, Секретаріату ВККС, РСУ, ДСА, щоб вони делегували свого представника до робочої групи, додав голова Комітету.

Про те, що наступний відбір нових кандидатів у судді може стати значно простіше, раніше писала «Судово-юридична газета».

Є перспектива впровадження змін стосовно спрощення деяких етапів відбору, зокрема скорочення строків навчання майбутніх суддів з 12 до 6 місяців, а для досвідчених помічників суддів – до 3 місяців. Тим більше, міжнародні партнери також підтримують подібне скорочення строків навчання.

Також можуть об’єднати певні етапи між собою тощо.

Наразі невідомо, чи будуть при цьому враховані спрощення для кандидатів у судді з судової системи, певні квоти чи преференції, зокрема для помічників суддів, на яких раніше наполягали у Вищій раді правосуддя.

Іноземні ЗМІ не виключають, що питанням судової реформи надалі буде займатися окрема «юридична пожежна команда» за безпосередньої участі експертів від міжнародних партнерів.

Крім того, відповідні заходи щодо подальшого реформування передбачені у проекті Державної антикорупційної програми, але її так і не було схвалено.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки