Процедуру наступного конкурсного відбору суддів можуть спростити

11:58, 25 грудня 2022
Законодавці налаштовані спростити для кандидатів у судді процедури відбору.
Процедуру наступного конкурсного відбору суддів можуть спростити
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Наступний відбір нових кандидатів у судді може стати значно простіше. Зокрема, можуть прибрати надто довгий етап навчання, об’єднати певні етапи між собою тощо. Про це розповів голова Комітету Верховної Ради з питань правової політики Денис Маслов під час підсумкового круглого столу 20 грудня, який відбувся у Вищій раді правосуддя.

Так, член ВРП Оксана Блажівська наголосила, що від законодавців наразі очікують давно обговорюваного кроку щодо розміщення в електронних картках законопроектів, які стосуються судової системи консультативних висновків Вищої ради правосуддя.

В свою чергу, Голова Комітету ВР Денис Маслов окреслив законодавчі зміни, які можуть очікувати судову систему у наступному році.

По-перше, це зміна процедур конкурсного добору на посаду судді. Наразі ці процедури, за його словами, надто складні та витратні, тому їх треба пришвидшити і зробити більш економними. Адже у судах наявний кадровий дефіцит.

Бачення цієї процедури розробляється законодавцями спільно з Вищою радою правосуддя.

Під час обговорення голова ВРП Віталій Саліхов зауважив, що треба забезпечити для кандидатів у судді з судової системи певні квоти та преференції.

«Ми неодноразово говорили про надання квоти помічникам суддів, які відпрацювали у суді 5-6 років, щоб вони мали певні квоти та преференції для того, аби будувати кар’єру судді. І квотність для суддів першої інстанції, які б мали преференції для побудови суддівської кар’єри», - зазначив Саліхов.

Заступник керівника Офісу Президента Андрій Смирнов зауважив, що квотність передбачає безумовну участь певних осіб у конкурсах. А помічники суддів не зв’язані обов’язком брати участь у конкурсі. Отже, тут можна казати про преференції при наявному стажі роботі, але квотність – це інший параметр.

При цьому, за словами Андрія Смирнова, дійсно є перспектива впровадження змін стосовно спрощення деяких етапів відбору, зокрема скорочення строків навчання майбутніх суддів з 12 до 6 місяців, а для досвідчених помічників суддів – до 3 місяців. Тим більше, міжнародні партнери також підтримують подібне скорочення строків навчання.

По-друге, законодавець буде працювати над питанням дисциплінарних інспекторів та притягнення суддів до відповідальності.

Так, закон містить складну процедуру формування Служби дисциплінарних інспекторів, яка, в силу високих вимог до них, може зайняти чимало часу. За словами Дениса Маслова, вже вийшов строк для формування Служби, і є певні запитання до вимог, тому законодавець спільно з Офісом Президента, ВРП, ВС, РСУ внесе корективи.

«Так само є питання по строках притягнення до дисциплінарної відповідальності, які зараз продовжуються, а ВРП немає», зазначив він.

По-третє, це питання наявності по факту в Україні двох верховних судів – Верховного Суду та Верховного Суду України. «У нас є один конституційний орган, тому ми маємо привести це у відповідність із Конституцією та здоровим глуздом», зазначив депутат.

По-четверте, це питання чітких і сталих правових орієнтирів для судів і громадян щодо єдності судової практики.

По-п’яте, це питання виконання судових рішень – судового контролю за їх виконанням.

По-шосте, чому приділять чимало уваги – це електронне судочинство. Питання побудови дійсно зручного функціонуючого електронного суду в Україні це один з топ-пріорітетів.

«Так, були домовленості при зустрічі з Міністерством цифрової трансформації та міжнародними партнерами України – представниками США, ЕС, і вони, коли їм кажуть про фінансування електронного суду, сказали, що був попередній негативний досвід. Тому на сьогодні вони готові підтримати фінансово та експертно. Проект технічного завдання на проведення аудиту напрацьований, узгоджується міжнародними представниками, після чого Мінцифри внесе свої корективи, і проект техзавдання буде зафіксований між всіма стейкхолдерами», розповів голова Комітету.

Міністр цифрової трансформації Михайло Федоров, розуміючи важливість цього проекту, буде особисто долучений до проекту впровадження електронного судочинства, що дає надію про зрушення питання з мертвої точки.

Систему планують уніфікувати з системою виконавчих проваджень та з системами правоохоронних органів.

Нагадаємо, що під час цього заходу заступник глави Офісу Президента Андрій Смирнов наголосив, що є важливим залучення Мінцифри до цього процесу, адже те, що відбувалося з ЄСІТС до цього, зокрема модулі, які не «стикуються» один з одним, бо розроблені різними підрядниками, не може бути використано.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Telegram канал Sud.ua
Закон про мобілізацію: наслідки для військовозобов’язаних, що буде з відстрочкою
Сьогодні день народження святкують
  • Володимир Келеберда
    Володимир Келеберда
    заступник голови Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Анна Кузьменко
    Анна Кузьменко
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва
  • Андрій Місінкевич
    Андрій Місінкевич
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Світлана Чудних
    Світлана Чудних
    суддя Харківського окружного адміністративного суду
  • Олександр Журавльов
    Олександр Журавльов
    суддя Одеського апеляційного суду