Детектив НАБУ Олександр Риковцев пояснив, як його дружині вдалося придбати біткоїни, коли він перейшов з роботи у податковій міліції, де отримував 3800

10:41, 24 лютого 2023
Комісія з відбору директора НАБУ поцікавилася, як родині детектива НАБУ вдалося накопичити майже 200 тисяч грн на купівлю біткоїнів, коли до цього кандидат працював на 3800 грн у податковій міліції.
Детектив НАБУ Олександр Риковцев пояснив, як його дружині вдалося придбати біткоїни, коли він перейшов з роботи у податковій міліції, де отримував 3800
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комісія з відбору директора НАБУ 23 лютого провела співбесіду з кандидатом на посаду Олександром Риковцевим, який з 2016 року працює старшим детективом - заступником керівника детективів НАБУ. До НАБУ кандидат працював у податковій міліції, а також був матросом на самохідному морському крані.

Співбесіда з кандидатом вийшла значно довшою, ніж було заплановано - члени Комісії більше години цікавилися кожним обʼєктом та деталями стосовно способу життя кандидата. Загалом співбесіда дещо нагадувала інтелектуальну дуель, адже як члени Комісії, так і кандидат вивчили всі деталі запитальника, включно зі знімками з Google Earth належних йому земельних ділянок за різний період.

Слід зауважити, що цього разу виявилося, що дружина кандидата не працювала у НАБУ, на відміну від ситуації з кандидатами-працівниками НАБУ Анатолієм Нестерцовим, Сергієм Наумюком про якого ми розповідали раніше, а також Віктором Павлищуком, і навіть не є адвокатом, як у керівника Управління внутрішнього контролю НАБУ Романа Осипчука.

Зокрема, Комісію з відбору зацікавило те, як родина кандидата Риковцева змогла накопичити на купівлю біткоїнів в умовах, коли він отримував у Податковій службі 3800 грн.

«Згідно декларацій за 2021-2022 роки Ваша дружина у 2016 році набула криптовалюту на суму 191 859 грн», - зазначили члени Комісії (у 2016 році кандидат якраз тільки перейшов на роботу до НАБУ)

«Я зробив скріншот з холодного гаманця дружини, де зберігається криптовалюта. Я зафіксував цю адресу і залишок криптовалюти.

В 2016 році моя дружина захопилася ідеєю інвестувати у криптовалюту. На мій погляд, це було ризиково. Ми мали сімейні заощадження, і на ці заощадження вона наважилася придбати криптовалюту на українській біржі «БТЦ-трейд».

В подальшому вона була переведена на американську біржу «Полонікс». Дружина почала пробувати торгувати цею криптовалютою у співвідношенні до так званих «альткоїнів». Спочатку, у 2016 році, було придбано десь 6 біткоїнів.

Вона дуже обпіклася на цих операціях, оскільки в якийсь момент ринок пішов вниз.

Але згодом відновилися співвідношення, вона перевела їх у біткоїни, і вирішила більше не звʼязуватися.

Було рішення придбати холодний гаманець, вивести його з біржі. В 2018 році ця криптовалюта була переведена на нього, і далі з нею нічого не відбувалося», зазначив кандидат.

Відповідно до декларації кандидата за 2022 рік за дружиною рахується 12,499 біткоїнів.

«Так, криптовалюта може бути використана як із злочинною метою, так і з інвестиційною метою.

Якщо ж треба буде конвертувати їх у гроші, на мій погляд, треба бути з цього сплатити податки, на мій погляд, 18%», - зауважив кандидат.

Нагадаємо, що інший кандидат на директора НАБУ Віталій Власюк має на «холодних гаманцях» загалом 300 тисяч доларів та професійно займається криптовалютою з 2017 року.

Член Комісії Повілас Малакаускас попросив Риковцева уточнити, на які заощадження дружина кандидата купила біткоїн: «Декларації за 2015 та 2016 рік показують різницю між доходами витратами і заощадженнями 4000 грн. Які були Ваші щомісячні витрати і як Вам вдавалося покривати витрати, маючи близько 4 тисяч грн»

Кандидат відповів, що його родина точно жила не на 4 тисячі, а приблизно на 10 тисяч грн у той рік.

«Я прийшов працювати у НАБУ з податкової міліції, де я працював слідчим. Моя зарплата у 2015 році складала приблизно 3800 грн. І коли я отримав першу зарплату у НАБУ, у мене пішли мурашки по шкірі, адже вона була співмірна з моєю річною зарплатою у міліції. Якби Ви навели конкретні цифри, я б пояснив…», - сказав кандидат.

І член Комісії Кирило Легких навів такі розрахунки: «В декларації 2016 році Ваш дохід і дружини до оподаткування становив 473 тисячі грн.

І заощаджень станом на 31.12.2015 немає»

«Я вказав, що у нас були певні заощадження, приблизно 50 тисяч у мене і до 60 тисяч в дружини. Вони не були зазначені у самій декларації, бо не дотягували до межі, яка підлягали вказанню у декларації, мали допороговий розмір», - відповів кандидат.

«Якщо не брати до уваги, те, що Ви сказали, то різниця між доходами та витратами була 51 547 грн. Тобто, у Вас було на весь рік було 151 тисяча для забезпечення родини?» - запитав Кирило Легких.

«Якщо брати до уваги, що я нервую, а Ви маєте якісь розрахунки, то так», - відповів Риковцев.

Член Комісії Олексій Савчук попросив Олександра Риковцева пояснити, як вдавалося виживати на такі гроші.

«У слідство у лавах податкової я перейшов у 2013-2014.

До цього працював у підрозділі так званої податкової розвідки, оперуповноваженим. Це підрозділ, який здійснює негласні слідчі дії.

Ви кажете про низький рівень зарплат…

Якщо порівнювати із зарплатою детектива НАБУ - так, це низький рівень.

А якщо порівнювати із середніми можливостями слідчого, оперуповаженого, то я був в тих сами фінансових умовах, як і ця категорія осіб.

Ми жили не шикарно, звісно, але нам вистачало, бо ще отримувала зарплату моя дружина, яка працювала у банку. У неї було близько 5 тисяч грн, а у мене було 3800», - підкреслив Риковцев.

«Що стосується проявів корупції у податковій. Мені дуже хотілося піти у НАБУ, коли  цей орган тільки створили. Я навіть не можу передати ступінь зухвалості, щоб замахнутися на посаду у НАБУ.

Хоча мені подобалося працювати слідчим в податковій, але умови, в яких доводилося працювати, були неналежними.

Ці умови були повʼязані з тим, що керівництво намагалося спрямовувати розслідування у тих напрямках, з якими я не був згоден. І я не мовчу, коли я не згоден. Через це були дуже напружені конфліктні відносини з керівництвом», - сказав кандидат.

«З лютого 2012 по 2017 рік у Вашій власності перебувало авто Сузукі 2007 р.в. За скільки Ви його придбали?» - запитали члени Комісії.

«Це авто придбав у 2012 році на грошові кошти моєї матері. Він коштував 15 тисяч доларів, 120 тисяч грн, я добре памʼятаю цю вартість, бо обіцяв їй повернути ці гроші, але не встиг (мати померла).

І згодом це авто я продав за 180 тисяч грн і зробив повідомлення у НАЗК про суттєві зміни у майновом стані та в Управління внутрішнього контролю НАБУ.

Проте, як я виявив, відсутня інформація у моїй річній декларації. Можливо, вона не збереглася, коли я подавав декларацію по кілька разів (тоді були технічні проблеми з подачею декларацій до Реєстру)», - сказав кандидат.

«Звісно, тут немає чого приховувати, треба було пишатися що у 2012 році Ви придбали за 120 тисяч, проїздили 5 років і продали за 180 тисяч грн, - сказав Микола Кучерявенко.

У відповідь кандидат зауважив, що 180 тисяч доларів станом на 2017 рік вже були еквівалентні 6 тисячам доларів, тобто, більше ніж вдвічі менше, ніж сума, за яку він придбав авто у 2012 році (15 тисяч доларів).

Також виникло питання щодо успадкованої ділянки від матері у селищі, яке знаходиться на відстані 25 км від Одеси. Кандидат розповів, що він не знав про те, що на цій ділянці було розпочато будівництво, і дізнався, що там є фундамент вже коли почав готуватися до співбесіди на директора НАБУ.

«Згідно даних «Юконтрол» Ви є діючим керівником ОСББ «Свобода-43», зазначили у Комісії. Риковцев пояснив, що був головним бухгалтером та головою ОСББ, у 2012 році намагався перевести будинок від кооперативу на ОСББ, були судові справи. В 2015 році він квартиру в цьому будинку подарував матері, тож автоматично вибув з ОСББ.

«Ви отримували доходи самостійно задекларовані фізичною особою - 2018 рік і третій квартал 2022 року у сумі 6 млн 904 тисячі грн. Подвідомте підстави отримання», - спитали члени Комісії.

«Вказані доходи відповідають поданим мною податковим деклараціям. Вони складаються із зарплати у НАБУ, доходів від надання майна в оренду і доходів від продажу нерухомого майна у різні роки.

Під час відповіді на це питання я виявив розбіжності у поданій декларації за 2018 рік, а саме в е-декларації було вказано 102 тисячі грн, а у податковій декларації 84 тисячі грн. Тому я подав декларацію і доплатив податок з цієї різниці», зазначив кандидат.

Також до кандидата виникли питання стосовно будівництва на земельній ділянці у Боярці (за його словами, там не було будівництва), стосовно продажу матірʼю квартири в Одесі та інші.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна Плахтій
    Інна Плахтій
    член Вищої ради правосуддя
  • Віталій Галаган
    Віталій Галаган
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва
  • Олена Губська
    Олена Губська
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді