Офіс Генпрокурора відповів, чи робив запит на екстрадицію з Австрії екс-голови НБУ Кирила Шевченка

15:42, 10 березня 2023
Україна в особі Офіс Генерального прокурора мала би найпершою бити на сполох та звертатися щодо екстрадиції до колег з Австрії, вважають в Комітеті парламенту.
Офіс Генпрокурора відповів, чи робив запит на екстрадицію з Австрії екс-голови НБУ Кирила Шевченка
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

В Офісі Генпрокурора не поспішають повертати підозрюваного екс-голову НБУ Кирила Шевченка з Австрії.

Так, у відповідь на звернення народного депутата, члена Комітету Верховної Ради з питань антикорупційної політики Ярослава Юрчишина стосовно того, чи мав місце з боку прокуратури запит щодо видачі (екстрадиції) К. Шевченка для притягнення до кримінальної відповідальності, в Офісі Генпрокурора зауважили, що запити про міжнародне співробітництво є частиною кримінальних проваджень. А отже, ця інформація не підлягає розголошенню.

Нагадаємо, Спеціалізована антикорупційна прокуратура та НАБУ оголосили підозру ексголові НБУ Кирилу Шевченку за розкрадання майна в особливо великих розмірах з підробкою документів і залученням групи осіб.

«Щоправда Шевченко, відчувши щось недобре, виїхав з України у вересні в одноденне відрядження до Лондона та не повернувся. Наразі, найімовірніше, перебуває у Відні, де став на консульський облік і орендував житло.

Україна в представництві Офіс Генерального прокурора мала би найпершою бити на сполох та звертатися щодо екстрадиції до колег з Австрії. Адже в цій справі йдеться про позбавлення волі на строк від 7 до 12 років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років та з конфіскацією майна. І це вагомі підстави для екстрадиції посадовця, якого підозрюють у вчиненні корупції.

Про підозру оголосили ще в жовтні, але відтоді — нічого не чути. На моє депутатське звернення Офіс Генпрокурора намагається приховати інформацію щодо того, чи надісланий запит до Австрії на повернення громадянина Шевченка до України», - зазначив Ярослав Юрчишин.

«У той же час факт надання такої інформації не є перешкодою для досудового розслідування у цій справі. Що продемонстрували відповіді мені в інших справах, зокрема щодо екстрадиції Шарія. Але чітко відображає те, чи виконують уповноважені органи свої прямі обов’язки.

Логічно було б надати САП можливість самим формувати і надсилати запити на екстрадицію. І відповідний законопроект вже є в раді, але його розгляд блокується», - додав народний депутат.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду