Не пройшло й 6 років: судді зможуть отримувати інформацію з Демографічного реєстру автоматично

17:39, 21 березня 2023
Інформація щодо місця реєстрації фізичної особи стане доступною кожному судді на його запит в Електронному кабінеті ЄСІТС.
Не пройшло й 6 років: судді зможуть отримувати інформацію з Демографічного реєстру автоматично
Джерело фото: zp.tax.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

З 27 березня 2023 року суди зможуть отримувати інформацію з Демографічного реєстру автоматично, замість очікування 2-3 тижнів поштою.

Тепер інформація щодо місця реєстрації фізичної особи стане доступною кожному судді на його запит в Електронному кабінеті ЄСІТС. Про це повідомив голова Комітету Верховної Ради Денис Маслов.

«Довелося не один рік над цим працювати, що не зовсім відповідало моїм очікуванням», додав він.

Далі, за його словами, суди отримають доступ до інших реєстрів, таких як Держреєстр юросіб та Реєстр прав на нерухоме майно.

«Судово-юридична газета» неодноразово писала про проблему відсутності доступу судів до Єдиного демографічного реєстру.

Так, коли суддя вирішує питання про відкриття провадження за позовною заявою, йому необхідно переконатися, що такий відповідач реально існує, а зазначені в позові дані вірні. Питання правильної ідентифікації боку у справі має важливе значення для судочинства.

Зокрема, це необхідно для визначення підсудності та для того, щоб не було процесуального «футболу» між судами та, відповідно, затягування термінів розгляду справ.

У 2017 році Рада в рамках судової реформи ухвалила процесуальні кодекси у новій редакції (Закон № 2147-VIII), де і було передбачено створення електронного правосуддя (ЄСІТС) та опцію автоматизованого доступу до Демографічного реєстру.

«Суддя під час здійснення судочинства має доступ до інформації Реєстру в обсязі, необхідному для ідентифікації учасників судового процесу. Адміністратор Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи має доступ до інформації Реєстру в обсязі, необхідному для ідентифікації осіб, які звернулися для реєстрації офіційних електронних адрес учасників судового процесу в Єдиній судовій інформаційно-телекомунікаційній системі», - прописали у змінах до Закону України про Єдиний державний демографічний реєстр.

Але далі все пішло за планом.

У грудні 2019 року Державна міграційна служба повідомила, що суди матимуть доступ до Єдиного державного демографічного реєстру «після погодження технічного регламенту такого доступу».

Потім, 23 вересня 2021 року, у ДСА повідомили, що «найближчим часом судді отримають доступ до Єдиного державного демографічного реєстру». «23 вересня 2021 року відбулася робоча нарада за участю члена Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Дениса Маслова, заступника Голови ДСА України Сергія Чорнуцького та голови Державної міграційної служби України Максима Соколюка. Головною темою зустрічі було обговорення питання щодо підключення суддів до Єдиного державного демографічного реєстру. За словами учасників наради, вирішення цього питання, яке триває ще з 2018 року, має бути завершене у найкоротший термін.

Через відсутність підключення до Реєстру одна судова справа стосовно фізичної особи-відповідача розглядається майже три тижні.

Учасники наради домовилися, що найближчим часом мають бути вирішені технічні питання підключення, узгоджено протоколи доступу та порядок інформаційної взаємодії між ДСА та ДМС України», - повідомляли тоді у ДСА.

Згодом «Судово-юридична газета» звернулася із запитом до ДМС щодо цієї ситуації та отримала відповідь, що затримка з доступом до Демографічного реєстру виникла через те, що ДСА вдалося запустити відповідні модулі ЄСІТС лише у жовтні 2021 року (а не на початку 2019 року), як це спочатку планувалося).

«Відповідно до вимог пункту 2 § 2 «Прикінцеві положення» розділу 4 Закону № 2147-VIII, зазначена норма та відповідні зміни до частини 3 статті 11 Закону № 5492-VI вводяться в дію з дня початку функціонування підсистеми (модуля) Єдиної судової інформаційно -телекомунікаційної системи, що забезпечує функціонування процедури реєстрації, аутентифікації та доступу до функціонуючих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (електронний кабінет).

Таким чином, нормативно-правові підстави надання суддям доступу до Реєстру з дотриманням вимог Закону № 5492-VI виключно в обсязі, необхідному для ідентифікації учасників судового процесу, з'явилися після початку функціонування підсистеми (модуля) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка забезпечує функціонування процедури реєстрації, аутентифікації та доступу осіб до функціонуючих підсистем (модулів) Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи (електронний кабінет) 5 жовтня 2021 року», - зазначили у ДМС.

7 вересня 2022 року Державна судова адміністрація повідомила, що їй нарешті, через 5 років після набуття чинності змін до процесуального законодавства, вдалося підписати протокол автоматизованого обміну між ДСА, МВС та ДМС для забезпечення доступу судів до Демографічного реєстру .

Технічне завершення розробки такого сервісу взаємодії очікувалося у грудні 2022 року.

Однак забезпечити такий доступ вдалося лише у березні 2023 року.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Завітневич
    Олександр Завітневич
    голова Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки