В Україні законодавчо заборонили посередникам отримувати винагороду від громадян за працевлаштування за кордоном

13:42, 25 березня 2023
Депутати ухвалили закон про скасування ліцензування посередників у працевлаштуванні за кордоном, посилили до них вимоги та заборонили стягувати плату з громадян за послуги з працевлаштування.
В Україні законодавчо заборонили посередникам отримувати винагороду від громадян за працевлаштування за кордоном
Джерело фото: pmg.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховна Рада ухвалила у повторному другому читанні та в цілому законопроєкт №2365 про захист трудових мігрантів та боротьбу з шахрайством у працевлаштуванні за кордон, яким скасовується ліцензування компаній-посередників у працевлаштуванні за кордоном. За відповідне рішення проголосували 268 народних депутатів.

Ухвалений закон передбачає відміну ліцензування діяльності суб’єктів господарювання, які надають послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Замість ліцензування пропонується запровадити декларативний принцип діяльності, відповідно до якого,компанія – посередник включаються до переліку суб’єктів господарювання за поданою ними декларацією.

Обов’язок ведення реєстру компаній, які займаються посередництвом у працевлаштуванні закордоном покладається на Мінекономіки. Реєстр має бути відкритим для всіх. Контроль за діяльністю посередників покладено на Державну службу України з питань праці.

Також передбачається законодавча заборона оплати громадянами послуг посередника. Отримувати винагороду за послуги такі юридичні особи зможуть лише у роботодавців, що замовляють посередницькі послуги. На порушників цього правила очікує штраф.

Згідно з законом компанія-посередник буде зобов’язана надати громадянину до його виїзду для працевлаштування за кордоном таку інформацію:

  • проект трудового договору (контракту), завірений іноземним роботодавцем;
  • інформацію у письмовій формі про права та гарантії, які йому надаються за трудовим договором (контрактом), передбачені законодавством України та законодавством держави місцезнаходження роботодавця;
  • контактні дані консульських установ України у державі перебування.

Одержання інформації та проекту трудового договору (контракту) підтверджується письмовим (електронним цифровим) підписом громадянина. Зазначені документи зберігаються у компанії-посередника, що надає послуги з посередництва у працевлаштуванні за кордоном, протягом п’яти років.

Крім цього компанія-посередник у працевлаштуванні за кордоном повинна буде вести облік громадян, які за його посередництва працевлаштовані за кордоном та подавати до Міністерства економіки звітність про здійснення діяльності з надання послуг з посередництва у працевлаштуванні за кордоном.

Як повідомляла «Судово-юридична газета», Кабінет міністрів схвалив новий порядок працевлаштування окремих категорій безробітних.

Автор: Ярослав Конощук 

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду