У САП пояснили, чи ініціювали питання зміни запобіжного заходу Андрію Коболєву, та чи вніс він повну суму визначеної судом застави

11:17, 3 квітня 2023
Як зазначила у коментарі САП, з урахуванням того, що факту невнесення в повному обсязі застави слідчим суддею вже було надано оцінку та визнано недостатнім для зміни запобіжного заходу на більш суворий, сторона обвинувачення наразі повторно не ініціювала питання зміни запобіжного заходу.
У САП пояснили, чи ініціювали питання зміни запобіжного заходу Андрію Коболєву, та чи вніс він повну суму визначеної судом застави
Джерело фото: focus.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі пояснили, чи ініціювала САП зміну запобіжного заходу стосовно екс-голови правління НАК «Нафтогаз України» Андрія Коболєва.

Як відомо, відповідно до ухвали Апеляційної палати ВАКС від 1 березня 2023 року по справі 991/431/23 клопотання старшого детектива Національного бюро задоволено частково.

Застосовано відносно підозрюваного Андрія Коболєва запобіжний захід у вигляді застави у розмірі 229 248 492 грн., яка може бути внесена як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду.

«Підозрюваний не пізніше 5 днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави зобов`язаний внести кошти на відповідний рахунок або забезпечити їх внесення заставодавцем та надати документ, що це підтверджує, слідчому або прокурору у даному кримінальному провадженні. Зазначені дії можуть бути здійснені не пізніше 5 днів з дня обрання запобіжного заходу у вигляді застави, якщо на момент їх здійснення не буде прийнято рішення про зміну запобіжного заходу», - було зазначено в рішенні АП ВАКС.

14 березня 2023 року ВАКС змінив обов`язки, покладені на підозрюваного ухвалою Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду від 1 березня 2023, доповнивши їх обов`язком носити електронний засіб контролю.

Тобто, обов’язок внести заставу залишився в силі.

Спеціалізована антикорупційна прокуратура повідомила на запит «Судово-юридичної газети», чи внесено Андрієм Коболєвим заставу у вказаній судом сумі; якщо ні, чи планується САП клопотати про зміну йому запобіжного; чи оскаржувався САП запобіжний захід стосовно Андрія Коболєва; чи виконує підозрюваний Андрій Коболєв у повній мірі обов’язки, покладені на нього судом.

«За наявною у сторони обвинувачення станом на 29.03.2023 інформацією, колишнім головою правління «Нафтогазу» забезпечено внесення застави у розмірі 107 млн грн. Ця ж сума була внесена станом на час розгляду 14.03.2023 слідчим суддею клопотання детектива про зміну запобіжного заходу, застосованого до підозрюваного, яке серед іншого було мотивоване незабезпеченням підозрюваним внесення в повному обсязі застави, визначеної ухвалою АП ВАКС від 01.03.2023.

На цей час стороні обвинувачення факти порушення вказаним підозрюваним обов’язків, покладених на нього ухвалами АП ВАКС та слідчого судді, не відомі.

За таких обставин, а також з урахуванням того, що факту невнесення в повному обсязі застави слідчим суддею вже було надано оцінку та визнано недостатнім для зміни запобіжного заходу на більш суворий, сторона обвинувачення наразі повторно не ініціювала питання зміни запобіжного заходу.

Разом з тим, відповідно до п. 2 ч. 1 ст. 6 Закону України «Про доступ до публічної інформації», інформацією з обмеженим доступом є таємна інформація. За змістом ст. 8 Закону таємною визнається інформація, яка містить державну, професійну, банківську таємницю, таємницю досудового розслідування та іншу передбачену законом таємницю.

Згідно зі ст. 222 КПК України відомості досудового розслідування можна розголошувати лише з письмового дозволу слідчого або прокурора і в тому обсязі, в якому вони визнають можливим. Зважаючи на те, що досудове розслідування надання іншої інформації наразі не є можливим», - зазначила у коментарі «Судово-юридичній газеті» пресслужба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області