Електронне декларування для чиновників, суддів і депутатів відновлять до кінця липня 2023 року і посилять за ним контроль

14:30, 3 квітня 2023
Програма МВФ передбачає відновлення електронного декларування до липня 2023 року та більш жорсткі підходи до перевірки декларацій чиновників, а також скасування змін, прийнятих у 2022 року, щодо скорочення до 3 років статусу політично значущих осіб.
Електронне декларування для чиновників, суддів і депутатів відновлять до кінця липня 2023 року і посилять за ним контроль
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Програма з Міжнародним валютним фондом, яку 31 березня затвердила для України Рада директорів МВФ, передбачає відновлення подання електронних декларацій чиновниками, суддями та депутатами до кінця липня 2023 року.

А саме в ці строки Верховна Рада України, як зазначено в Програмі, повинна прийняти закон, щоб відновити подання декларацій і відновити функцію НАЗК перевіряти ці декларації.

Ці вимоги поки не будуть стосуватися державних службовців, які беруть безпосередню участь в мобілізації та військових діях.

Надалі, до кінця вересня 2023 року, український парламент повинен спростити систему декларування активів шляхом її підв’язки до інших баз даних і реєстрів, що дозволить бачити в автоматичному режимі, чи правдиву інформацію подає чиновник.

Також МВФ вимагає від парламенту скасувати зміни до Закону «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом» (Закон №2736, який Володимир Зеленський підписав 16 листопада 2022 року) в частині того, що вони скорочували строк статусу ПЕП (політично значущих осіб - Politically Exposed Persons) з довічного до 3-х років після залишення посади.

«Законодавчу базу протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму щодо посилених вимог належної перевірки для політично значущих осіб буде змінено та приведено у відповідність із підходом, що ґрунтується на оцінці ризику, згідно зі стандартом FATF (структурний контрольний показник – кінець вересня 2023 р.) та скасовано зміни, внесені в листопаді 2022 р», - підкреслено у Програмі.

В цілому, стосовно посилення контролю за службовцями, у Програмі йдеться про наступне.

«Запобігання незаконному збагаченню та незаконному привласненню вимагає цілеспрямованого відновлення системи декларування активів та ефективного впровадження ПВК/ФТ (фінансового моніторингу і запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом.

Відновлення вимоги щодо декларування активів для державних посадових осіб високого рівня ризику та найвищого рівня (яка була тимчасово призупинена) може допомогти виявити незаконну вигоду від корупції, включаючи активи, які відмиваються за кордоном» (структурний показник – кінець липня 2023 року).

До того ж, система декларування активів буде вдосконалена шляхом автоматичного зв’язку з іншими публічними базами даних і реєстрами, дотримуючись при цьому юридичних зобов’язань державних службовців щодо правдивого та своєчасного подання спрощених декларацій про активи (структурний контрольний показник – кінець жовтня 2023 р.).

Виявлення та запобігання відмиванню корупційних доходів є одним із ключових завдань режиму ПВК/ФТ. У зв’язку з цим НБУ здійснюватиме наглядову діяльність у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму на місцях, яка забезпечуватиме дотримання банками та іншими фінансовими установами зобов’язань у сфері протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму відповідно до їхніх ризиків, що вимагатиме розробки відповідних інструкцій, які відповідають стандартам FATF.

Законодавчу базу протидії відмиванню коштів та фінансуванню тероризму щодо посилених вимог належної перевірки для політично значущих осіб буде змінено та приведено у відповідність із підходом, що ґрунтується на оцінці ризику, згідно зі стандартом FATF (структурний контрольний показник – кінець вересня 2023 р.) та скасовано зміни, внесені в листопаді 2022 р.

Додаткові законодавчі реформи та вдосконалення перевірки точності, адекватності та актуальності інформації в реєстрі бенефіціарних власників, яким керує Міністерство юстиції, сприятимуть зусиллям щодо прозорості державних закупівель, виявлення конфлікту інтересів та запобігання зловживанням компаніями», - зазначено у Програмі.

Зі свого боку, українська влада у Листі про наміри зобов’язалася надати НАБУ та САП « повний, прямий та конфіденційний доступ до цих поданих декларацій про майно, щоб сприяти розслідуванню та кримінальному переслідуванню корупції, хабарництва та незаконного збагачення».

Після скасування воєнного стану система декларування активів буде повністю відновлена, включаючи вимоги щодо розкриття інформації для всіх охоплених державних службовців, перевірки декларацій про активи на основі оцінки ризиків та доступу громадськості до декларацій про активи.

«НБУ негайно розпочне роботу над розробкою керівних принципів, які відповідають стандартам FATF, щодо наглядової діяльності на місцях, що ґрунтується на оцінці ризику, щоб переконатися, що фінансові установи та інші охоплені небанківські установи дотримуються ПВК/ФТ відповідно до їх ризиків.

Паралельно, з огляду на поправки до системи ПВК/ФТ від листопада 2022 року, ми додатково внесемо зміни до закону про ПВК/ФТ, щоб відновити зобов’язання фінансових установ щодо впровадження посилених заходів належної перевірки політично значущих осіб на основі оцінки ризиків», - йдеться у Листі про наміри, який підписав Володимир Зеленський та Денис Шмигаль.

Детальніше про вимоги МВФ в частині судової реформи читайте за посиланням.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Микола Мазур
    Микола Мазур
    суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Олександр Сарбей
    Олександр Сарбей
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області