Ірина Верещук пояснила свою позицію щодо отримання українцями на ТОТ російських паспортів: це не тільки про документи, а й про цінності

17:24, 3 травня 2023
Я не маю і не можу рекомендувати людям брати ворожі паспорти, бо це не тільки про документи, а й про цінності та позицію, заявила Ірина Верещук.
Ірина Верещук пояснила свою позицію щодо отримання українцями на ТОТ російських паспортів: це не тільки про документи, а й про цінності
Джерело фото: Офіс Президента
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як відомо, кілька днів тому віцепрем'єр-міністр Ірина Верещук закликала українців з тимчасово окупованих територій не брати російські паспорти, а Уповноважений з прав людини Дмитро Лубінець порадив громадянам України брати паспорти рф, якщо це необхідно, щоб врятувати власне життя.

Полярні позиції викликали дискусію у медіа. Разом з тим, у своєму дописі у Twitter радник глави ОП Михайло Подоляк заявив, що у порадах представників держави немає жодних суперечностей.

А 3 травня Ірина Верещук знов вирішила пояснити свою позицію.

«Два дні тому написала пост, де, серед іншого, рекомендувала українцям на ТОТ не брати російські паспорти.

Це чомусь викликало бурхливу реакцію в медіа.

Вже два дні багато журналістів просять мене пояснити свою позицію. Тому я вирішила написати тут.

Насамперед я завжди рекомендувала нашим людям на тимчасово окупованих територіях не брати паспорти окупантів. Я кажу це постійно від початку повномасштабної війни. Тому була щиро здивована реакцією ЗМІ на мої слова зараз.

Також я не дуже розумію, чому я маю пояснювати свою рекомендацію не брати ворожі (саме ворожі) паспорти. Що і кому незрозуміло?

Так, життя складне, випадки бувають різні. Комусь російський паспорт треба, щоб виїхати з ТОТ. Комусь паспорт потрібен, щоб отримати медичну допомогу або пенсію. Все це зрозуміло. Людина сама прийме рішення, виходячи зі своїх життєвих обставин. Але це не означає, що я маю або можу рекомендувати людям брати ворожі паспорти. Не маю і не можу. Бо це не тільки про документи, а й про цінності та позицію.

Бо окрім українців на ТОТ, є українці, які залишили ТОТ саме тому, щоб не брати російські паспорти. Є українці, які зараз воюють, саме за те, щоб на нашій землі не було російських паспортів. Це моя позиція.

Якщо в такому вигляді вона комусь незрозуміла, то нема на то ради. Багато ЗМІ розгорнули публічну дискусію щодо доцільності/недоцільності отримання українцями російських паспортів на тимчасово окупованих територіях. Звертаюсь до таких ЗМІ: така дискусія шкодить інформаційній безпеці України, краще її припинити. Всередині влади немає дискусії щодо ворожих паспортів. І з паном Омбудсманом ми на одній сторінці та на одній хвилі», - заявила Ірина Верещук.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду