Брати чи не брати: Верещук закликала українців з ТОТ не приймати російські паспорти, а Лубінець порадив протилежне

15:59, 1 травня 2023
Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного Комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну Уряду територію.
Брати чи не брати: Верещук закликала українців з ТОТ не приймати російські паспорти, а Лубінець порадив протилежне
Фото з відкритих джерел
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українців, які залишилися на окупованих територіям, змушують брати російські паспорти. Про це заявила Віцепрем'єр-міністр – міністр Ірина Верещук.

За словами міністра, минулого тижня росіяни ухвалили указ, в якому йдеться, що у разі відмови від прийняття російського громадянства, українців з ТОТ депортуватимуть.

Верещук назвала альтернативне вирішення цієї ситуації: росіяни мають дати можливість мешканцям окупованих територій, які не бажають брати російське громадянство виїхати на територію підконтрольну Уряду.

«Якщо вони хочуть депортувати з ТОТ українців, які не хочуть брати російські паспорти, то немає проблем. Бо росіяни самі не випускають українців з ТОТ на підконтрольну територію, в порушення міжнародного права та всупереч елементарним гуманітарним міркуванням», – пояснила Верещук.

Як зазначила міністр, Мінреінтеграції вкотре звернулось до російської сторони та Міжнародного Комітету Червоного Хреста з вимогою відкрити гуманітарні коридори для того, щоб українці з ТОТ могли виїхати на підконтрольну Уряду територію.

«Мої рекомендації українцям на ТОТ залишаються тими самими:

- російські паспорти не брати;
- з окупантами не співпрацювати;
- за можливості виїхати;
- чекати ЗСУ», – наголосила чиновниця.

Водночас, нагадаємо, що Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець порадив українцям на окупованих територіях брати російські паспорти, щоб вижити, або будь-яким способом залишити окуповану територію.

На його думку, указ путіна, який дозволяє депортувати з окупованих територій українців, які не взяли паспорти рф, «направлений не на депортацію українців», а на узаконення примусової паспортизації.

Тому він вважає, що громадян України, які відмовляться від російського паспорта, заарештують, і це буде окрема категорія цивільних заручників.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Дмитро Луспеник
    Дмитро Луспеник
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді, секретар Пленуму Верховного Суду
  • Олег Кравців
    Олег Кравців
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Любов Калініченко
    Любов Калініченко
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Тетяна Гребенюк
    Тетяна Гребенюк
    член Ради суддів України, суддя Господарського суду Харківської області
  • Олена Істоміна
    Олена Істоміна
    суддя Східного апеляційного господарського суду