Депутат, який працював експертом проекту ЄС, вніс законопроект про зміну статусу суддів Верховного Суду

12:30, 3 червня 2023
Депутат від «Слуги народу» вніс до Ради законопроект про тимчасовий статус суддів Верховного Суду.
Депутат, який працював експертом проекту ЄС, вніс законопроект про зміну статусу суддів Верховного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Верховній Раді зареєстрували законопроект 9323 про внесення змін до Закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо порядку направлення у відрядження суддів для здійснення правосуддя у Верховному Суді та уточнення повноважень Верховного Суду.

Законопроект пропонує досить неоднозначні зміни у частині статусу суддів Верховного Суду. Зокрема, пропонується визначити, що суддя Верховного Суду є суддею зі спеціальним статусом, який перебуває у тимчасовому відрядженні

«Суддя здійснює правосуддя у Верховному Суді протягом п’яти років з моменту затвердження Президентом України рішення З’їзду суддів України про відрядження судді для здійснення правосуддя у Верховному Суді та не більше двох строків поспіль. На час відрядження для здійснення правосуддя у Верховному Суді за особою зберігається статус судді того суду, у якому вона обіймала посаду судді до відрядження, а у разі реорганізації такого суду, особа призначається на вакантну посаду судді обраного нею апеляційного суду поза конкурсом», - пропонує автор, народний депутат від «Слуги народу», який мав статус експерта проекту Європейського Союзу Pravo-Justice Тарас Тарасенко.

Також пропонується визначити, що «особа, призначена на посаду судді Верховного Суду до набрання чинності цим Законом, здійснює свої повноваження протягом одного року, після чого звільняється за несу місництвом».

У перехідних положеннях автор пропонує передбачити, що після припинення повноважень судді Верховного Суду за особою зберігається статус судді того суду, в якому вона обіймала посаду судді до призначення, а у разі реорганізації такого суду, особа призначається на вакантну посаду судді обраного нею апеляційного суду поза конкурсом.
Протягом шести місяців з дня набрання чинності цим Законом Радою суддів України скликається позачерговий З’їзд суддів України з метою прийняття рішення про відрядження суддів для здійснення правосуддя у Верховному Суді.

Яким чином такі зміни відповідають Конституції України, - наразі відповідного висновку автор не надає.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Чи дійсно 2 млн осіб ризикують опинитися в розшуку внаслідок нового закону про мобілізацію – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Данило Гетманцев
    Данило Гетманцев
    голова Комітету Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики
  • Михайло Ніколаєв
    Михайло Ніколаєв
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Сергій Чванкін
    Сергій Чванкін
    голова Київського районного суду м. Одеси