Депутати підтримали законопроєкт про відновлення спецперевірки для претендентів на посади суддів Конституційного Суду

16:35, 8 червня 2023
Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує депутатам схвалити за основу законопроєкт, яким пропонується відновити спеціальну перевірку для претендентів на посаду суддів Конституційного Cуду, а також Вищої ради правосуддя та Вищої кваліфікаційної комісії суддів.
Депутати підтримали законопроєкт про відновлення спецперевірки для претендентів на посади суддів Конституційного Суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Комітет Верховної Ради з питань правової політики рекомендує депутатам ухвалити у першому читанні законопроєкт №9322 авторства групи депутатів з фракції «Слуга народу» серед яких голова профільного комітету Денис Маслов та Микола Стефанчук про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо уточнення положень про конкурсний відбір кандидатур на посаду судді Конституційного Суду України, яким, зокрема пропонується відновити спеціальну перевірку для претендентів на посаду судді КСУ під час воєнного стану.

Чинна редакція статті 10 закону «Про правовий режим воєнного стану» передбачає, що під час дії  воєнного стану спеціальна перевірка, зокрема стосовно претендентів на посаду суддів Конституційного суду не проводиться. Зазначену заборону пропонується достроково скасувати.

Законопроєктом пропонується внести зміни до закону про правовий режим воєнного стану та передбачити, що в період дії воєнного стану проводиться спеціальна перевірка стосовно претендентів на посади суддів Конституційного суду, члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України.

Крім цього, в разі схвалення закону на зазначених осіб в період дії воєнного стану чекає і люстраційна перевірка.

Це вже не перша спроба повернути спецперевірки для претендентів на посади суддів КСУ та членів ВРП.

Як повідомляла «Судово-юридична газета» у квітні у парламенті було зареєстровано законопроєкт, який передбачав повернення спецперевірки для претендентів на посади суддів КСУ та членів ВРП.

Автор: Ярослав Конощук

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду