Для кандидатів до ВККС можуть повернути спеціальну перевірку під час війни

19:00, 22 квітня 2023
Як виключення з положень закону про правовий режим воєнного стану пропонується передбачити спеціальну перевірку для кандидатів на посаду судді, а також кандидатів до КСУ, ВРП та ВККС.
Для кандидатів до ВККС можуть повернути спеціальну перевірку під час війни
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Для кандидатів до Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) можуть повернути спеціальну перевірку. Це передбачено законопроектом 9225, який внесений до парламенту 19 квітня, і має за мету змінити процедуру конкурсу на посади суддів Конституційного Суду, привівши їх у відповідність з вимогами Венеційської комісії.

Спеціальна перевірка передбачає зокрема перевірку Мін’юстом і НКЦПФР - щодо наявності у претендента на посаду корпоративних прав; МОН щодо освіти, наявності у претендента на посаду наукового ступеня, вченого звання; Міноборони - щодо відношення претендента на посаду до виконання військового обов’язку (стосовно військовослужбовців Збройних Сил), територіальними центрами комплектування та соціальної підтримки – щодо відношення претендента на посаду до виконання військового обов’язку тощо.

Так, статтю 28 Закону «Про правовий режим воєнного стану» буде доповнено пунктом 2-2, відповідно до якого встановлюється, що як виключення з положень статті 10 цього Закону, у період дії воєнного стану щодо осіб, які претендують на зайняття посади судді, судді Конституційного Суду України, члена Вищої ради правосуддя, члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України проводиться спеціальна перевірка, передбачена Законом України «Про запобігання корупції», а також перевірка, передбачена Законом України «Про очищення влади».

Передбачено, що цей закон набуває чинності наступного дня після його опублікування.

Нагадаємо, 20 квітня Вища рада правосуддя прийняла рішення про затвердження графіка проведення співбесід із кандидатами на зайняття посади члена Вищої кваліфікаційної комісії суддів України. Співбесіди розпочнуться 2 травня, а завершаться – 12 травня.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій. 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду