Пріоритетом нової ВККС є завершення кваліфікаційного оцінювання суддів, - голова Комісії Роман Ігнатов

11:23, 13 червня 2023
Голова ВККС Роман Ігнатов підкреслив, що першочергово планується завершити кваліфікаційне оцінювання суддів з великих міст — з судів Києва, Одеси, Дніпра, Львова.
Пріоритетом нової ВККС є завершення кваліфікаційного оцінювання суддів, - голова Комісії Роман Ігнатов
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Голова Вищої кваліфікаційної комісії суддів України (ВККС) Роман Ігнатов пояснив, які процедури будуть відновлені ВККС у першу чергу. Про них він розповів в ексклюзивному інтерв’ю «Судово-юридичній газеті».

Зокрема, за його словами, у пріоритеті роботи ВККС – завершення кваліфоцінювання суддів.

«В порядку першочерговості, пріоритетність заходів планується визначити наступним чином:

  • завершення кваліфікаційного оцінювання суддів, у яких вже давно сплив п'ятирічний термін повноважень, тобто так званих «п'ятирічок». Таких суддів, за нашими даними, на сьогодні нараховується 365. 
  • завершення кваліфікаційного оцінювання всіх інших суддів, при цьому першочергово планується завершити кваліфікаційне оцінювання суддів з великих міст — з судів Києва, Одеси, Дніпра, Львова.
  • буде оголошено новий конкурс на посади суддів судів апеляційної інстанції, оскільки ситуація в апеляційних судах зараз критична.Наприклад, за штатом у судовій палаті Київського апеляційного суду з розгляду кримінальних справ повинно бути 75 суддів. Зараз суддів у зазначеній палаті менше 30, це не враховуючи той факт, що 12 з цих суддів розглядають апеляційні скарги на ухвали слідчих суддів, постановлені під час досудового розслідування і які  підлягають апеляційному оскарженню. Тобто, для розгляду кримінальних справ по суті у столичній апеляції залишається критично мала кількість суддів. Схожа картина в багатьох інших апеляційних судах.
  • відбір нових суддів для створеного замість Окружного адміністративного суду міста Києва Київського міського окружного адміністративного суду (КМОАС)
  • відбір суддів для ще одного адміністративного суду, створення якого передбачено Меморандумом між Україною та Міжнародним валютним фондом від 24 березня 2023 року.Згідно з текстом Меморандуму, цей суд буде розглядати адміністративні справи проти національних державних органів (НБУ, НАБУ, НАЗК тощо)», - зазначив Роман Ігнатов.

Деякі з цих процедур, відмітив він, будуть відбуватись одночасно з іншими, деякі поступово.

Що стосується кваліфоцінювання, то, перш за все, ВККС буде актуалізувати список суддів, які не завершили процедуру кваліфікаційного оцінювання.

«За останні 3,5 роки частина суддів, які не завершили оцінювання, могли звільнитися з посад, а ще частина суддів, ймовірно, звільниться після того, як процедура кваліфікаційного оцінювання буде відновлена. Відтак, Комісія повинна розуміти обсяг роботи, якій вона повинна виконати», - зауважив голова ВККС.

При цьому ніяких суттєвих змін до порядку та методології оцінювання внесено не буде. «За якою процедурою судді у свій час почали кваліфікаційне оцінювання, за такою процедурою вони мають його закінчувати. Звісно, якщо раптом не будуть прийняті якісь зміни до профільного законодавства», - додав Роман Ігнатов.

З повним текстом інтерв’ю можна ознайомитися за посиланням.

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду