«Який регламент, у нас клопотання»: Григорій Усик знехтував регламентом при розгляді звіту голови ДСА, незважаючи на позицію інших членів ВРП

12:02, 21 липня 2023
«Почекайте, що регламент?» - під час розгляду питання щодо долі санаторію «Шкло» замість голови ДСА член ВРП від прокуратури запропонував заслухати його заступника, на що голова ВРП Григорій Усик спішно погодився, незважаючи на регламент.
«Який регламент, у нас клопотання»: Григорій Усик знехтував регламентом при розгляді звіту голови ДСА, незважаючи на позицію інших членів ВРП
Джерело фото: hcj.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Під час розгляду звіту голови ДСА Олексія Сальнікова 20 липня головою Вищої ради правосуддя Григорієм Усиком було порушено Регламент роботи Вищої ради правосуддя. На цьому акцентували увагу під час розгляду питання частина членів ВРП, які хотіли почути відповіді саме голови ДСА, а не його заступників чи інших співробітників Судової адміністрації.

Так, одним з питань був процес вибуття зі сфери управління Державної судової адміністрації державного підприємства «Санаторно-курортний лікувальний центр «Шкло»

Нагадаємо, що 4 травня під час засідання Ради суддів України було виявлено, що «Шкло» вибуває зі сфери управління ДСА. Цей комплекс розташований у в однойменному селі Яворівського району за 40 км від Львова, у мальовничому змішаному лісопарку Розточчя площею 80 га, оточеному масивами соснових лісів.

«Кабінетом Міністрів прийнято рішення щодо приватизації даного об’єкта. І ми на даний час готуємо документи щодо передачі даного об’єкта Фонду державного майна України», - зазначив тоді у відповідь Олексій Сальніков. «Це ж об’єкт ДСА, як це могло статися кулуарно без відома Ради суддів?» - здивувалися члени РСУ.

«КМУ прийняв самостійно це рішення 14 жовтня 2022 року», - пояснив тоді заступник голови ДСА Максим Пампура.

Чому про це не повідомляли Раду суддів – у очільників ДСА відповіді не було.

Отже, дане питання знов спробували з’ясувати члени Вищої ради правосуддя під час звіту безпосередньо у Олексія Сальнікова.

Однак, інший член ВРП Олег Кандзюба, якого обрав з’їзд працівників прокуратури, замість голови ДСА чомусь запропонував надати з цього питання слово заступнику голови Максиму Пампурі. «Хочу почути його пояснення», - заявив Кандзюба.

На це Григорій Усик вирішив допомогти колезі сформулювати пропозицію, адже просто так надавати слово іншим особам під час звіту голови ДСА не дозволяє регламент, і запропонував поставити це питання на голосування. Втім, судячи з відеотрансляції засідання, частина членів ВРП все ж хотіли почути пояснення саме голови ДСА.

«Так регламент же…», - спробували звернутися вони до Григорія Усика.

«Почекайте, що регламент?! Я ще раз повторюю, хто за те, щоб задовольнити це клопотання?», - підкреслив Григорій Усик і поставив питання на голосування ще раз. 

«За» проголосували 12 з 15 присутніх членів ВРП (не підтримали таке рішення Віталій Саліхов, який власне, був доповідачем, Оксана Блажівська та Сергій Бурлаков), проте, судячи з того, що обговорення між членами ВРП та головою Ради правосуддя продовжилося і після голосування, далеко не всі учасники погодилися з тим, щоб заслуховувати іншу особу.

Віталій Саліхов, зокрема, підкреслив, що у протоколі засідання уряду, де розглядалося питання вибуття «Шкло» з управління ДСА, жодних зауважень чи заперечень Максима Пампури не міститься.

«Я тому і наголосив у своїй доповіді про те, що у протоколі цього немає – а керівник ДСА міг би піклуватися про єдиний оздоровчий комплекс, що належить судовій системі, а не просто сидіти, склавши руки. Таке враження, що він створив всі умови для його відчуження. Документи Кабміну вказують на те, що бездіяльність представника ДСА дала можливість прийняти рішення про відчуження об’єкту. Тому є слова, а є протокол засідання КМУ», - підкреслив Саліхов.

Цікаво, як на таке порушення регламенту ВРП його головою Григорієм Усиком відреагують представники міжнародних партнерів, зокрема, посли країн G7.  

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду