Віце-президентка Єврокомісії – про антикорупцію, українські парламентарі – про надання снарядів, – відбулася зустріч у Верховній Раді

07:50, 28 листопада 2023
Віце-президентка Єврокомісії Вєра Юрова підкреслила, що «хоче бути автентичним свідком тієї роботи, що проробили в Україні стосовно реформ» і повернутися назад з меседжем, що «Україна робить усе можливе, щоби забезпечити створення належної системи боротьби з корупцією».
Віце-президентка Єврокомісії – про антикорупцію, українські парламентарі – про надання снарядів, – відбулася зустріч у Верховній Раді
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Перший віце-спікер Олександр Корнієнко та представники парламентських фракцій та груп зустрілися з віце-президенткою Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вєрою Юровою, яка відвідала Київ 27 листопада.

Сама Вєра Юрова у соцмережах спочатку повідомила, що прибула обговорити антикорупційні ініціативи України, а згодом написала, що «якість і швидкість мають значення». «Європейською комісією рекомендовано Україні працювати за чотирма пріоритетними напрямами до березня 2024 року:

  • боротьба з корупцією
  • деолігархізація
  • регулювання лобіювання
  • права меншин», - вказала вона в соціальній мережі Х.

Отже, насамперед Олександр Корнієнко запевнив у рішучості нашої держави завершити законодавчі кроки, визначені у Звіті Єврокомісії. 

 «Ми маємо позитивні результати реалізації двох кроків, викладених у Звіті Єврокомісії щодо антикорупційної політики», — зауважив він, додавши, що вже розпочато підготовку законопроектів для виконання інших кроків, зокрема, щодо прав національних спільнот і регулювання лобіювання. 

Окрім того, під час зустрічі перший віцеспікер акцентував на питанні військової та фінансової допомоги.

«Особисто багато бачуся з нашими захисниками та захисницями й питання швидкості надання снарядів дуже важливе. Боротьба триває — час грає одну із вирішальних ролей на шляху до перемоги», — акцентував Олександр Корнієнко

Також парламентарі зауважили, що українське суспільство водночас повʼязує вступ до Євросоюзу з безпекою. 

В свою чергу, Вєра Юрова підкреслила, що «хоче бути автентичним свідком» тієї роботи, що українці проробили: «Впевнена, що повернусь із посилом, що Україна робить усе можливе, щоби забезпечити створення належної системи боротьби з корупцією». Але, за її словами, «розширення Євросоюзу — це не через те, що ми відчуваємо симпатію до когось, ми спираємося на досягнення країни». 

Перший заступник голови Комітету з питань антикорупційної політики Ярослав Юрчишин зазначив, що питання лобізму в Україні «багато вже у чому врегульоване достатньо прогресивним Законом про доступ до публічної інформації». Зокрема, «громадськість має можливість через реєстри відкритості отримати величезну кількість інформації про контакти держави з бізнесом і можливість впливати на ті чи інші рішення», як цитує його парламент.

Водночас перший заступник Голови Комітету з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Григорій Немиря акцентував, що будь-який мирний договір, який буде спиратися на обмін миру на території, принесе не мир, а запрошення до ще більшої агресії. «Ця війна про те, хто писатиме правила нового порядку безпеки в Європі та світі», — наголосив він. 

У зустрічі також взяли участь член Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики Юрій Павленко й членкиня Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Антоніна Славицька

Автор: Наталя Мамченко

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Лідія Ізовітова
    Лідія Ізовітова
    голова Національної асоціації адвокатів України
  • Олег Коліуш
    Олег Коліуш
    член Вищої кваліфікаційної комісії суддів України, суддя Вищого антикорупційного суду
  • Олександр Дзюба
    Олександр Дзюба
    суддя Дніпровського районного суду міста Києва