Верховний суд США постановив, що Дональд Трамп має імунітет від кримінального переслідування за дії, які він вчиняв в якості президента, пов'язані з виборами

18:22, 1 липня 2024
Висновок Верховного суду США полягає у тому, що Дональд Трамп не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за офіційні дії, вчинені ним як президентом, але може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за приватні дії.
Верховний суд США постановив, що Дональд Трамп має імунітет від кримінального переслідування за дії, які він вчиняв в якості президента, пов'язані з виборами
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний суд США 1 липня постановив, що Дональд Трамп не може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за офіційні дії, вчинені як президентом, але може бути притягнутий до кримінальної відповідальності за приватні дії, у знаковій постанові, яка вперше визнає будь-яку форму президентського імунітету від кримінального переслідування.

Судді у рішенні 6-3, яке виклав голова Верховного Суду США Джон Робертс, скасували рішення суду нижчої інстанції, яке відхиляло вимогу Трампа про імунітет від кримінальних звинувачень, пов’язаних із його зусиллями скасувати поразку на виборах 2020 року Джо Байдену.

Шість консервативних суддів суду були у більшості, а троє ліберальних суддів не погодилися.

«Ми робимо висновок, що згідно з нашою конституційною структурою розділених повноважень природа президентської влади вимагає, щоб колишній президент мав певний імунітет від кримінального переслідування за офіційні дії під час перебування на посаді», — написав Робертс.

«Принаймні щодо здійснення президентом своїх основних конституційних повноважень, цей імунітет має бути абсолютним. Що стосується його решти офіційних дій, він також має право на імунітет», - додав Робертс.

Робертс сказав, що справу Трампа буде повернуто до судів нижчої інстанції для подальшого перегляду.

Суд проаналізував чотири категорії поведінки, які містяться в обвинувальному висновку Трампа: його бесіди з посадовими особами Міністерства юстиції після виборів 2020 року, його ймовірний тиск на тодішнього віце-президента Майка Пенса, щоб він заблокував верифікацію перемоги Байдена на виборах, його ймовірну роль у збиранні прихильників та його поведінку, пов’язану з нападом на Капітолій США 6 січня 2021 року.

Суд визнав, що Трамп має абсолютний імунітет щодо розмов з посадовими особами міністерства юстиції, але повернув справу до судів нижчої інстанції, щоб визначити, чи має Трамп імунітет щодо інших трьох категорій.

Це рішення стало першим випадком, коли Верховний суд США оголосив, що колишні президенти можуть бути захищені від кримінальних звинувачень у будь-якій інстанції.

Рішення було прийнято під час апеляції Трампа на рішення суду нижчої інстанції, яким відхилено його позов про імунітет.

Тепер окружний суддя США Таня Чуткан має проаналізувати звинувачення, щоб відокремити офіційні дії Трампа — ті, які він вчиняв як президент — від приватних, коли він виступав як кандидат у президенти. Цей процес може ще більше загальмувати справу на кілька місяців і, ймовірно, перенесе будь-який судовий розгляд після дня виборів.

Дональд Трамп привітав рішення Верховного суду США, назвавши його великою перемогою для Конституції та демократії.

Трамп написав у Truth Social: «Велика перемога для нашої Конституції та демократії. Гордий тим, що є американцем!»

Команда юристів Трампа назвала рішення суду «великою перемогою».

Автор: Наталя Мамченко 

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд