Судді та ЗМІ обговорюють питання комунікації

12:38, 8 червня 2017
У Кам'янці-Подільському судді й представники масмедіа обговорюють реалії та перспективи комунікацій судів, ЗМІ та громадськості.
Судді та ЗМІ обговорюють питання комунікації
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Сьогодні, 8 червня, в Кам'янці-Подільському проходить круглий стіл на тему: «Реалії та перспективи комунікацій судів, ЗМІ, громадськості через призму досвіду Апеляційного суду Хмельницької області».

У заході беруть участь судді, представники ЗМІ та громадськості.

Основна мета заходу — розвивати і розширювати взаємодію і співпрацю в сфері інформаційної та комунікаційної діяльності, а також презентувати ідею створення єдиного Судового Інфо-Медіа Центру Хмельницької області на базі Апеляційного суду Хмельницької області.

Відкривав захід голова Апеляційного суду Хмельницької області Анатолій Марцинкевич.

Він зазначив: «Ми зрозуміли те, що необхідно робити серйозний медійний центр в регіоні. До цього професійно на місцевому рівні такого ніхто не робив. Ми зрозуміли, що все реально. Для цього потрібні три речі: велике бажання, професіоналізм і співпраця з місцевими ЗМІ».

Голова Ради суддів України Валентина Сімоненко підкреслила:

«Коли почалося створення центру, то ніхто не знав, як правильно його робити. Я дуже вдячна нашому прес-центру судової влади, адже навіть те, що один з проектів визначив, що сайти судів кращі, ніж інших державних органів, про щось говорить. Я впевнена, що ми рухаємося в правильному напрямку. Ідея створення єдиного Судового Інфо-Центру Хмельницької області просто чудова. Ми приїхали сюди, щоб перейняти цей досвід і поширювати його по всій країні».

Прес-секретар Апеляційного суду Хмельницької області Наталя Совва презентувала ідею створення і власне сам проект.

«Ми зрозуміли, що нам необхідна комунікаційна платформа. Ми побачили, що немає об'єктивного висвітлення судової системи. В основному журналісти йдуть до суду по конкретному факту і справі, тому виникла ідея створення єдиного Судового Інфо-Медіа Центру Хмельницької області на базі Апеляційного суду Хмельницької області. Це в основному відео-контент. Чому не письмовий? Все просто — людям простіше дивитися на дивані телевізор, ніж читати.

Нам зараз не вистачає тільки робочих рук. Якщо для столичних медіа є нормою прийти в суд вищої інстанції, то для регіону — це практично нереально. Ми показуємо різні боки судової системи — і «сіль», і «цукор», — зазначила Наталя Совва.

Крім цього, в заході беруть участь представники телебачення. Так, директор продюсерського центру і одного з українських телеканалів Анатолій Вінскевич виступив з темою «Суди очима тележурналістики».

«На жаль, сьогодні телебачення — не на головних ролях. Глядач хоче побачити інформацію і для цього використовує будь-який носій: телефон, планшет тощо. Головне на сьогоднішній день — це цікавий контекст. Більш того, 60% інформації транслюється через соціальну мережу Facebook, тому я раджу розвивати ваш проект і в цьому напрямку», — зазначив Анатолій Вінскевич.

Представник ЗМІ Петро Лічман розповів про погляд на судову журналістику через призму досвіду газети. Він зазначив, що газетна новина живе один день, а людей на сьогодні цікавлять сенсації більше, ніж серйозні новини.

«Головне, що ми рухаємося. У цьому наш успіх», — підкреслив Анатолій Марцинкевич.

Судовий Інфо-Медіа Центр Хмельницької області (СІМЦ) — добровільне об'єднання прес-секретарів та осіб, на яких покладено виконання обов'язків прес-секретаря в судах Хмельницької області, створене на базі Апеляційного суду Хмельницької області для спільної реалізації цілей меморандуму.

Координатором діяльності СІМЦ є прес-секретар Апеляційного суду Хмельницької області, яка погоджує свою роботу з головами судів Хмельницької області.

СІМЦ з метою всебічного і комплексного вирішення питань, що належать до його компетенції, здійснює свою діяльність у співпраці з прес-центром судової влади, судами і органами системи правосуддя України, іншими органами державної влади та місцевого самоврядування.

Член Ради суддів України Людмила Волкова зазначила: «Саме підтримка суддів на місцях має важливе значення. Коли всі судові органи будуть говорити і виступати як одне ціле, то і буде результат.

Дуже важлива також взаємодія, адже можна не виносити на широкий загал те, що можна врегулювати на місцевому рівні.

Крім цього, людям важливо пояснювати, що таке судова реформа, оскільки далеко не всі громадяни розуміють, про що йде мова. Я думаю, що спільно ми можемо змінити медіапростір».

Член Ради суддів України Олександр Сасевич виступив з темою «Суди та ЗМІ: точки дотику і пошуки компромісу». Він зазначив, що основна мета налагодження комунікації з ЗМІ — це відновлення довіри до судової влади.

«Нам треба вчитися чути один одного. Для суддів важливо вчитися спілкуватися з журналістами, а не тікати від них. Адже журналісти — це міст між нами і суспільством», — підкреслив суддя.

Автор: Яна Собко

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Інна П'єнта
    Інна П'єнта
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Ольга Склярук
    Ольга Склярук
    суддя Східного апеляційного господарського суду