Апеляційні суди опинились на межі катастрофи

18:00, 9 червня 2017
В апеляційних судах країни все більше дається взнаки дефіцит кадрів. Сотні суддів звільнилися, і ще сотні можуть звільнитися найближчим часом.
Апеляційні суди опинились на межі катастрофи
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Суди апеляційної інстанції потрапили в надзвичайно складну кадрову ситуацію.

Про це 9 червня під час робочої наради керівництва ВССУ з головами апеляційних судів повідомив голова Державної судової адміністрації Зеновій Холоднюк.

Загалом в усіх апеляційних судах всіх юрисдикцій вже зараз має право на відставку 1 271 суддя. Якщо брати тільки загальні апеляційні суди, то там сьогодні здійснюють правосуддя 772 судді (при штатній чисельності 1 589 суддів). З цих 772 право на відставку мають 425 суддів. Як розповів Зеновій Холоднюк, якщо ці судді вирішать звільнитися, то в загальних апеляційних судах країни залишиться всього 345 суддів. Це складе лише 9% від штатної чисельності суддів.

Відзначимо, що варіант з масовим звільненням суддів апеляційних судів, які ще працюють, вважається цілком реальним. Як не раз наголошували самі судді, до цього можуть призвести такі події: пенсійна реформа, яка передбачає вихід на пенсію в 65 років, і відсутність адекватної суддівської винагороди, оскільки більшість апеляційних судів країни ще не пройшли первинне кваліфікаційне оцінювання, а значить, не отримують відповідну винагороду, але працюють з підвищеним навантаженням.

Втім, як розповіла «Судово-юридичній газеті» голова Апеляційного суду Дніпропетровської області Наталія Деркач, далеко не всі судді думають про відставку. «Зараз у нашому суді здійснюють правосуддя 43 судді зі 115 за штатом. Але ніхто з них ще не написав заяву про відставку, і, я думаю, не напише. Судді розуміють, що у нас велика, густонаселена область, що, в разі звільнення, постраждають її жителі. Ми готові працювати навіть з великим навантаженням», — розповіла Наталія Деркач виданню.

За даними Державної судової адміністрації в даний час штатна чисельність суддів усіх судів України становить 7 967 суддів. Але фактична чисельність діючих суддів становить лише 5 824. З них 1 300 суддів-«п'ятирічок» в даний час не мають повноважень. Таким чином, станом на 9 червня 2017 року, за даними судової адміністрації, здійснюють правосуддя 4 524 судді з майже 8 тис. суддів.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд