Громадський активіст міг опинитися в «психушці» через невірне рішення суду

18:30, 4 липня 2017
Місцеві судді прийняли гіпертонію і атеросклероз за психічний розлад, мало не відправивши здорову людину в психіатричну лікарню.
Громадський активіст міг опинитися в «психушці» через невірне рішення суду
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За інформацією прес-служби Апеляційного суду Сумської області, суд задовольнив скаргу українця Р. на рішення Охтирського міськрайонного суду від 24 травня 2017 року по справі за заявою «Обласної спеціалізованої психіатричної лікарні №2» про примусову госпіталізацію до психіатричного закладу.

На судовому засіданні лікар-психіатр, в. о. головного лікаря психіатричного закладу підтвердив, що у громадянина Р. немає психічних захворювань, а психічні розлади, які у нього були виявлені, є наслідком гіпертонії і атеросклерозу.

Колегія суддів цивільної палати апеляційного суду зазначила, що примусова госпіталізація можлива тільки на підставі достатніх доказів і застосовується у виняткових випадках. Оскільки належних показань для надання Р. психіатричної допомоги в примусовому порядку немає, то рішення суду першої інстанції скасовується.

Нагадаємо, відповідно до Закону України «Про психіатричну допомогу», встановлена презумпція психічного здоров'я. Тобто кожна людина вважається таким, якщо не має психічного розладу, доки наявність такого розладу не буде встановлено на підставі і в порядку, передбаченим законом. Зокрема, особа повинна реально страждати психічними захворюваннями, які повинні бути встановлені компетентними органами на основі об'єктивної медичної експертизи.

У свою чергу розлади повинні досягати такого рівня, які виправдовують позбавлення волі.

 

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Уляна Братичак
    Уляна Братичак
    суддя Львівського окружного адміністративного суду
  • Юрій Скалозуб
    Юрій Скалозуб
    голова Чернігівського окружного адміністративного суду