Чому щодо шести київських суддів зупинено розгляд дисциплінарних справ

14:38, 7 вересня 2017
Дисциплінарна палата ВРП не змогла прийняти рішення за заявою представника Фонду гарантування вкладів.
Чому щодо шести київських суддів зупинено розгляд дисциплінарних справ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Кореспондент «Судово-юридичної газеети» повідомляє про те, що Перша Дисциплінарна палата Вищої ради правосуддя розглянула дисциплінарну справу щодо суддів Київського апеляційного адміністративного суду Ігоря Лічевецкого, Вікторії Мацедонской, Володимира Аліменко, суддів Вищого адміністративного суду України Анатолія Єрьоміна, Сергія Горбатюка, Олега Кравцова. Заяву подала адвокат Інна Костюченко.

На засідання з'явилися судді апеляційної інстанції і представник Сергія Горбатюка Ростислав Кравець. Відомостей про належне повідомлення інших суддів у ВРП не виявилося. Однак члени Ради вирішили почати розгляд.

Також на засіданні була присутня заявниця, яка звернулася до Палати з клопотаннями про надання можливості двом представникам Фонду гарантування вкладів фізичних осіб дати усні пояснення і про приєднання до справи додаткових матеріалів. В обох клопотаннях заявниці було відмовлено. Відмову отримав і представник Сергія Горбатюка, що клопотав про закриття дисциплінарного провадження.

Зі слів заявниці, суть справи, що послужила причиною для скарги в ВРП, полягала в наступному. До суду звернулася юридична особа — страхова компанія в інтересах кількох тисяч вкладників. Нібито після неодноразового проходження всіх судових інстанцій Фонд був зобов'язаний перевести на рахунок позивача понад 10 млн грн. При цьому рахунок, за твердженням заявниці, призначався не для акумулювання коштів фізичних осіб, а для здійснення господарської діяльності страхової компанії.

Оскільки Фонд, відзначила заявниця, може здійснювати виплати тільки фізичним особам, подібне рішення було виконати неможливо і виконавче провадження було закрито. Також заявниця вказала, що, приймаючи рішення, судді апеляційного суду відійшли від позиції касаційної інстанції.

Даючи пояснення, судді відзначили: відійти від цієї позиції їм дозволило те, що після повернення справи на новий розгляд до першої інстанції позовні вимоги були змінені. Однак цей аспект в мотивувальній частині рішення апеляційного суду відображений не був. На питання членів ВПС, чому це сталося, судді відповіли, що були впевнені, ніби рішення і без цього обґрунтоване належним чином. Крім того, судді підкреслюють, що про виплату коштів в рішенні взагалі не йдеться: апеляційна інстанція зобов'язала Фонд включити інформацію про вкладників до реєстру. При цьому уповноважена особа Фонду проблем з виконанням такого рішення не вбачала.

Порадившись і взявши до уваги відсутність інформації про належне повідомлення про засідання деяких учасників, члени Дисциплінарної палати ВРП оголосили перерву до 13.09.2017.

Раніше «Судово-юридична газета» повідомляла, що суддю, який порушив процесуальний строк, не притягнуто до дисциплінарної відповідальності.

Також стало відомо, що Дисциплінарна палата ВРП закрила справу в зв'язку з досягненням суддею 65-річного віку.

Автор:
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Андрій Іванов
    Андрій Іванов
    суддя Ужгородського міськрайонного суду Закарпатської області
  • Галина Бондаренко
    Галина Бондаренко
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Ольга Кролевець
    Ольга Кролевець
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді
  • Сергій Стефанишин
    Сергій Стефанишин
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області