Судді і експерти обговорили застосування судами практики ЄСПЛ

11:50, 27 вересня 2017
У Верховному Суді України відбулися експертні обговорення.
Судді і експерти обговорили застосування судами практики ЄСПЛ
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Судді Верховного Суду України Олександр Волков та Василь Гуменюк взяли участь у зустрічі, присвяченій питанням забезпечення виконання в Україні рішень Європейського суду з прав людини.

До участі у заході також були запрошені провідні міжнародні експерти Ради Європи, серед яких професор Кіпрського університету, член європейського комітету з питань запобігання катуванням Костакіс Параскева, начальник відділу Департаменту виконання рішень Європейського суду з прав людини Ради Європи Павло Пушкар,Урядовий уповноважений Норвегії у справах ЄСПЛ Маріус Емберленд, менеджери проекту РЄ «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» Андрій Кавакін та Інна Ліньова.

Зустріч з представниками органів влади України механізмів забезпечення виконання рішень ЄСПЛ стало частиною експертних консультацій, організованих проектом Ради Європи «Підтримка впровадження судової реформи в Україні»  та Міністерством юстиції України.

Під час заходу обговорено особливості застосування національними судами практики Європейського суду з прав людини при здійсненні правосуддя та проблеми, які у зв’язку з цим виникають.

Василь Гуменюк зауважив, що судді Верховного Суду України регулярно знайомляться з рішеннями ЄСПЛ. Крім того, щоквартально Урядовий уповноважений у справах ЄСПЛ направляє до Верховного Суду України аналітичний звіт щодо порушень Україною Європейської конвенції про захист прав людини і основоположних свобод. У свою чергу ВСУ повідомляє про заходи індивідуального характеру, які вживаються ВСУ та шляхи вирішення заходів загального характеру з метою усунення подібних порушень у подальшому.

Особливу увагу експерти приділили виконанню рішень ЄСПЛ та перспективам зміни законодавства для ефективної їх імплементації, а також можливості Верховного Суду України у відновленні судового провадження після установлення ЄСПЛ порушень прав громадян, гарантованих Європейською конвенцією з прав людини та основоположних свобод. Крім того у обговоренні було згадано й про особливості мирного врегулювання спорів, у справах ЄСПЛ щодо України.

Суддя ВСУ Олександр Волков поінформував учасників зустрічі на особливості перегляду окремих адміністративних справ після винесення рішень ЄСПЛ. Окрему увагу суддя ВСУ приділив справі «Куликов та інші проти України».

Також міжнародних експертів цікавила роль, яку Верховний Суд України відіграє у формуванні українського законодавства та забезпеченні єдності судової практики у державі.

Учасники обговорення висловили сподівання на подальшу плідну співпрацю.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олександр Прилипчук
    Олександр Прилипчук
    суддя Сумського окружного адміністративного суду