«Укрзалізниця» хоче купити російські кабелі

10:55, 27 вересня 2017
«Укрзалізниця» провела тендер на закупівлю мідних контактних проводів на суму в 117 млн грн.
«Укрзалізниця» хоче купити російські кабелі
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Вартість одного кілограму такого проводу — 471,5 грн.

Про це передає Zbk.org.

«Укрзалізниця» провела тендер на закупівлю мідних контактних проводів НлОл 0,04Ф-100 на суму в 117 млн грн. Переможцем стало ТОВ «Інтеркабель Київ», яке представляло інтереси російського АТ «Росскат».

Предметом закупівлі стали 280 тонн силового проводу НлОл Ф-100. При цьому термін поставки товару визначено в 30 календарних днів.

Виготовлення таких обсягів продукції в такий короткий термін майже неможливо при відсутності товару на складах, що значно скоротило кількість потенційних учасників процедури.

Участь в тендері взяли тільки дві компанії: ТОВ «Інтеркабель Київ» і ТОВ «Техелектропром». Остання фірма недавно фігурувала в розслідуванні ZБК про закупівлю оптичних кабелів з подвійною вартістю.

У цьому ж тендері «Техелектропром» запропонував ціну всього на 0,025% дорожче ніж «Интеркабель», але не став знижувати її і оскаржувати контракт. Таким чином, фірма зіграла роль формального конкурента.

Переможець в складі своєї тендерної пропозиції надав інформацію, що є дилером російського АТ «Росскат» і представляє його інтереси.

Вартість силового проводу НлОл Ф-100, згідно з результатами тендеру, становить 471,5 грн за кілограм. При цьому інша російська компанія «БалПромКомплект» пропонує оптову вартість цих проводів в 293,13 руб. за кілограм. Тобто близько 135 грн за кілограм.

Близький за характеристиками провід марки МФ-100 коштує на українському ринку близько 250 грн за кілограм, що майже вдвічі дешевше закупівлі залізниці.

При цьому «Интеркабель» надав документи пропозиції з порушенням вимог тендеру. Так, в документації торгів визначено, що учасник повинен надати відсканований оригінал листа або договору з виробником, тоді як ТОВ «Интеркабель Київ» надало скановану ксерокопію листа, і тому пропозиція учасника повинна бути відхиленою.

Незважаючи на порушення, тендерний комітет «Укрзалізниці» визнав українського представника російського «Росската» переможцем і оприлюднив намір укласти договір.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва