Вища рада правосуддя може не схвалити всіх 120 кандидатів у Верховний Суд?

12:42, 27 вересня 2017
Список претендентів в новий ВС, ймовірно, стане відомий до кінця тижня.
Вища рада правосуддя може не схвалити всіх 120 кандидатів у Верховний Суд?
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Як стало відомо «Судово-юридичній газеті» з джерел, близьких до Вищої ради правосуддя, ВРП може відхилити ряд рекомендацій Вищої кваліфікаційної комісії суддів щодо кандидатів в новий Верховний Суд. До такого висновку, за даними «Судово-юридичної газети», схиляються члени Вищої ради правосуддя, проаналізувавши розгляд рекомендацій кандидатів 14-25 вересня.

Нагадаємо, що ще 14 вересня голова Вищої ради правосуддя Ігор Бенедисюк зазначив, що у Ради правосуддя є право не погодитися з рекомендаціями ВККС і відхилити ряд кандидатур.

«Спочатку відбудеться розгляд всіх рекомендацій, потім члени Ради правосуддя підуть до нарадчої кімнати, де проголосують за кожного кандидата. Ми хочемо бачити загальну картину кандидатів, щоб порівняти їх між собою. Рада правосуддя хоче мати власну думку про кандидатів. З урахуванням минулого досвіду, Вища рада правосуддя не завжди погоджувалася з рекомендаціями ВККС», — повідомив тоді на брифінгу Ігор Бенедисюк.

Згідно п. 19 ст. 79 Закону «Про судоустрій і статус суддів» Вища рада правосуддя може відмовити у внесенні подання на призначення судді тільки в разі порушення порядку призначення судді або невідповідності кандидата критеріям доброчесності або професійної етики.

Втім дана стаття містить і доповнення, згідно з яким причиною відмови в поданні на призначення можуть бути «інші обставини, які можуть негативно вплинути на суспільну довіру до судової влади в зв'язку з таким призначенням».

При цьому в цій же статті зазначено, що підстави для відмови Рада може визначати, виходячи з власної оцінки обставин. А п. 4 ст. 37 Закону «Про Вищу раду правосуддя» говорить, що відмова в призначенні кандидата може бути дана Радою правосуддя ще й в тому випадку, якщо ВККС не дала відповідної оцінки певним відомостями в рамках процедури кваліфоцінювання.

Відзначимо, що список претендентів, які отримають призначення або відмову в призначенні на посади суддів Верховного Суду, стане відомий до кінця тижня.

Автор:
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Руслан Гринчук
    Руслан Гринчук
    суддя Хмельницького апеляційного суду
  • Надія Губенко
    Надія Губенко
    суддя Верховного Суду у Касаційному господарському суді