Пленум ВС звернувся до КСУ з поданням щодо конституційності положень нормативно-правового акта, які стосуються грошового забезпечення курсантів

20:01, 28 червня 2024
Пленум ВС постановив звернутися до КСУ з поданням щодо конституційності приписів п. 3 Порядку відшкодування особами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських.
Пленум ВС звернувся до КСУ з поданням щодо конституційності положень нормативно-правового акта, які стосуються грошового забезпечення курсантів
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

28 червня відбулося чергове засідання Пленуму Верховного Суду.

Відкриваючи засідання, Голова Верховного Суду Станіслав Кравченко привітав присутніх та суддів України із 28-ю річницею прийняття Конституції України.

Очільник Верховного Суду наголосив, що закріплений в Основному Законі України спектр прав і свобод людини й громадянина відповідає гуманістичним стандартам, що утверджені демократичною світовою спільнотою.

«Нині ми бачимо, що мало сповідувати демократичні принципи, мало зазначити їх у найвищому законодавчому акті держави. Треба бути готовими відстоювати ці принципи й боротися за них. І Україні є чим пишатися, адже ще з 2014 року Збройні Сили України стали на захист територіальної цілісності нашої країни та конституційних принципів. Для захисту європейських цінностей в умовах повномасштабної війни працює і судова влада, адже без належного функціонування правової системи та без ефективного правового захисту не може бути демократичної держави», – зазначив Станіслав Кравченко.

На засіданні Пленум Верховного Суду постановив звернутися до Конституційного Суду України з поданням щодо конституційності приписів п. 3 Порядку відшкодування особами витрат, пов’язаних з їх утриманням у вищих навчальних закладах із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 12 квітня 2017 року № 261.

Цей Порядок визначає механізм відшкодування особами, які навчалися за денною формою навчання за державним замовленням у закладах вищої освіти із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, витрат, пов’язаних з їх утриманням у таких закладах, з відповідних підстав. В абз. 1 п. 3 Порядку № 261 закріплено, що відшкодування здійснюється в розмірі витрат, пов’язаних з грошовим, продовольчим, речовим, медичним забезпеченням.

Доповідачка із цього питання – секретар судової палати з розгляду справ щодо виборчого процесу та референдуму, а також захисту політичних прав громадян Касаційного адміністративного суду у складі ВС Жанна Мельник-Томенко акцентувала, що, враховуючи зміст закріпленого в ст. 43 Конституції України права на працю, а також беручи до уваги гарантії професійної діяльності поліцейських, згадана норма Порядку № 261 суперечить положенням частин 1 і 4 ст. 43 Основного Закону України та порушує як право особи на можливість заробляти собі на життя працею, так і її право отримувати заробітну плату за таку працю. Пленум ВС зазначив, що видатки на грошове забезпечення курсантів закладів вищої освіти із специфічними умовами навчання, що здійснюють підготовку поліцейських, належать саме до видатків категорії «Оплата праці», а отже не можуть бути витратами, пов’язаними з навчанням у таких закладах, що підлягають поверненню.

Одне з питань порядку денного засідання Пленуму ВС (стосовно конституційності положень першого речення ч. 4 ст. 63 Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» та п. 5 Порядку проведення перерахунку пенсій, призначених відповідно до Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 13 лютого 2008 року № 45) було зняте для доопрацювання.

Також під час сьогоднішнього засідання Пленуму ВС було затверджено зміни до штатного розпису Апарату Верховного Суду. Як пояснив перший заступник керівника Апарату ВС Расім Бабанли, відповідні рішення сприятимуть оптимізації роботи у Верховному Суді та необхідні для належної участі Апарату ВС у процесі утвердження стандартів Ради Європи. При цьому потреби в збільшенні штатної кількості Апарату ВС немає.

Підписуйтесь на наш Telegram-канал t.me/sudua та на Google Новини SUD.UA, а також на наш VIBER, сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Telegram канал Sud.ua
Відповідальності за порушення правил військового обліку не уникнути – ефір на Право ТВ
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Аліна Павловська
    Аліна Павловська
    суддя Хмельницького міськрайонного суду Хмельницької області
  • Валентин Шроль
    Валентин Шроль
    суддя Київського апеляційного суду
  • Сергій Колоколов
    Сергій Колоколов
    суддя Південно-західного апеляційного господарського суду
  • Олег Гончарук
    Олег Гончарук
    суддя Господарського суду Чернівецької області
  • Катерина Васильєва
    Катерина Васильєва
    суддя Святошинського районного суду міста Києва