Верховний Суд опублікував огляд практики ЄСПЛ за рішеннями, ухваленими проти України

20:29, 2 жовтня 2022
ВС опублікував позачерговий огляд практики Європейського суду з прав людини за рішеннями, ухваленими проти України й оприлюдненими 15 вересня 2022 року.
Верховний Суд опублікував огляд практики ЄСПЛ за рішеннями, ухваленими проти України
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Верховний Суд опублікував позачерговий огляд практики Європейського суду з прав людини за рішеннями, ухваленими проти України й оприлюдненими 15 вересня 2022 року. Про це повідомляє Верховний Суд.

Для зручності в користуванні всі рішення (по суті та щодо прийнятності) систематизовано за статтями Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод.

Такими рішеннями, зокрема, є: 

– MEDVEDCHUK v. Ukraine: ЄСПЛ погодився з висновками судів першої та апеляційної інстанцій стосовно наявності законних й обґрунтованих підстав для обрання заявникові – В. Медведчуку – запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту у 2021 році. ЄСПЛ не вбачив ознак свавільності в мотивації рішень національних судів, як і політичного мотиву ухвалення ними своїх рішень. Заяву визнано неприйнятною.

– MAKOVETSKYY v. Ukraine: заява заявника стосувалася накладення на нього штрафу за відмову вдягнути маску в громадському місці в межах протидії COVID-19. ЄСПЛ акцентував на важливості наявності судового контролю в разі накладення штрафів адміністративними органами (в цій справі – органами поліції). Загалом ЄСПЛ наголосив на тому, що, по-перше, заявник мав можливість висловлювати свою позицію в суді, по-друге, ЄСПЛ не вбачив ознак свавільності чи явно необґрунтованості у висновку суду. Заяву визнано неприйнятною.

Окрім наведених висновків, огляд містить опис інших важливих для правової системи України правових позицій ЄСПЛ.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Петро Ковзель
    Петро Ковзель
    суддя Окружного адміністративного суду міста Києва