Суд пояснив, чи мають банки право нарахувати відсотки за кредитами військовослужбовцям

20:34, 9 грудня 2022
Сумчанин просив визнати протиправною відмову банку у пільговому обчисленні процентної ставки за кредитом та зобов’язати установу повернути йому кошти, безпідставно списані з його банківського рахунку в якості відсотків за кредитом.
Суд пояснив, чи мають банки право нарахувати відсотки за кредитами військовослужбовцям
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Українським військовослужбовцям на час особливого періоду відсотки за користування кредитом не нараховуються. Про це йдеться в постанові Сумського апеляційного суду у справі за позовом військовослужбовця до АТ «Райффайзен Банк Аваль» про визнання дій банківської установи протиправними та зобов’язання вчинити дії.  

У жовтні минулого року сумчанин звернувся до Зарічного районного суду м. Суми з позовом до банківської установи, в якому просив визнати протиправною відмову банку у пільговому обчисленні процентної ставки за кредитом, а саме - 0%, та зобов’язати установу повернути йому кошти, безпідставно списані з його банківського рахунку в якості відсотків за кредитом.

Свої вимоги позивач обґрунтовував тим, що, починаючи з  2014 року, він брав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони на сході України, давав відсічі і стримував збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. 02 червня 2015 року на підтвердження цього отримав посвідчення учасника бойових дій. Таким чином, відповідно до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» має пільги у вигляді не нарахування процентів за користування кредитом.

Позивач зазначав, що в період з січня 2015 року до липня 2021 року банк дотримувався вимог даного закону та не нараховував йому відсотки за взятий ним кредит. Проте, після того, як у квітні 2021 року в нормативно-правовий документ були внесені зміни, відповідач почав їх нараховувати, посилаючись на те, що позивач не надав документи, які б підтверджували, що він відноситься до категорії осіб, яким згідно закону не нараховуються проценти за користуванням кредитом та штрафні санкції.  Зокрема, вказуючи, що пільга, передбачена п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», розповсюджується лише на період перебування пільговика безпосередньо у зоні АТОЄ/ООС та здійснення визначених законом заходів.

 З такою позицією банку погодився і суд першої інстанції, а тому своїм рішенням у задоволенні позову військовослужбовцю відмовив. Проте, не погоджуючись з ним, позивач оскаржив його в апеляційному порядку. 06 грудня 2022 року колегія суддів Сумського апеляційного суду його апеляційну скаргу задовольнила, а рішення місцевого суду скасувала.

Так, постановою апеляційного суду було визнано протиправними (неправомірними) дії Акціонерного товариства «Райффайзен Банк Аваль» у частині відмови позивачу у реалізації його права на пільгове обчислення процентної ставки у розмірі 0% та вимагання сплати процентів за укладеним між сторонами кредитним договором, а також зобов'язав банківську установу здійснити перерахунок та повернути кошти, безпідставно списані з розрахункового рахунку  позивача.

В постанові апеляційного суду, зокрема зазначено, що зі змісту п.15 ст.14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» в редакції Закону № 1357-IX від 30 березня 2021року, який набрав чинності 23 квітня 2021 року, визначено, що пільги мають:

- військовослужбовці, призвані на військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, на весь час їх призову;

- військовослужбовці під час дії особливого періоду, які брали або беруть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, які перебували або перебувають безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

В свою чергу позивач відноситься до другої категорії осіб, які мають пільги, встановлені частиною 15 статті 14 Закону України «Про військовий і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», оскільки з наданих ним доказів вбачається, що він є військовослужбовцем, який під час дії особливого періоду, зокрема в 2014 році брав участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, який перебував безпосередньо в районах та у період здійснення зазначених заходів.

Крім того, судом були відхилені доводи банку, що пільга, передбачена п. 15 ст. 14 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», розповсюджується лише на період перебування пільговика безпосередньо у зоні АТОЄ/ООС та здійснення визначених законом заходів, оскільки відповідно до вище зазначеного закону  надана державою військовослужбовцям пільга діє з початку і до моменту закінчення особливо періоду, який в Україні діє з березня 2014 року і триває по теперішній час.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Telegram канал Sud.ua
Статус обмежено придатних скасують: як це вплине на мобілізацію
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді