ВПО можуть втратити щомісячні виплати: у Мінсоцполітики назвали умову

13:21, 7 листопада 2022
Виплат не буде, якщо ВПО не перебувають за місцем реєстрації і не з’являться у 10-денний термін після перевірки для підтвердження своєї присутності.
ВПО можуть втратити щомісячні виплати: у Мінсоцполітики назвали умову
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Внутрішньо переміщені особи можуть втратити щомісячні виплати, якщо перевірка встановить, що вони не перебувають за місцем реєстрації та вони не з’являться у 10-денний термін після перевірки для підтвердження своєї присутності. Про це повідомив заступник міністра соціальної політики Віталій Музиченко в ефірі телемарафону.

«Законодавство передбачає, що ВПО, після того, як вони переоблікувалися і зареєструвалися за певним місцем проживання, мають інформувати про те, коли вони повертаються додому або коли вони змінюють місце проживання… Враховуючи те, що до нас надходить достатньо велика кількість звернень і від правоохоронних органів, і від місць розміщення таких осіб, що частина з них не є за місцем фактичного перебування, власне, і було передбачено проведення такої системи перевірок», - сказав Музиченко.

За його словами, за результатами проведення перевірки складається акт – чи є людина на місці, чи її немає.

«Звичайно, вона могла піти в лікарню, на базар і так далі. Тут залишається повідомлення про те, що така людина має в 10-денний строк звернутися до органу соціального захисту населення, де вона реєструвалася як ВПО. Якщо людина проходить ідентифікацію, питання немає, вона продовжує отримувати свої виплати», - наголосив заступник міністра.

Він зазначив, що перевірки проходять за ризик-орієнтованим принципом: наприклад, якщо за однією адресою зареєстровано тисячу ВПО або надходять постійні звернення від правоохоронних органів. Тоді й виникають підстави для проведення перевірок.

«Звичайно, ми розуміємо, що всі мільйони і мільйони людей перевірити просто неможливо, для цього ресурсу просто немає, тому ми і говоримо про вибіркові перевірки, які б дали нам можливість впевнитися, що ці люди є», - сказав Музиченко.

Заступник міністра також зазначив, що виплати припиняються з наступного місяця після проведення перевірки, якщо людина не звернеться у 10-денний строк, але якщо згодом людина звернеться і надасть відповідні документи, то виплати можуть бути поновлені.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ірина Желтобрюх
    Ірина Желтобрюх
    суддя Верховного Суду у Касаційному адміністративному суді
  • Олександр Банчук
    Олександр Банчук
    заступник Міністра юстиції України
  • Олена Кожух
    Олена Кожух
    застуниця голови Закарпатського апеляційного суду
  • Юрій Мазур
    Юрій Мазур
    суддя Голосіївського районного суду міста Києва
  • Вікторія Світлицька
    Вікторія Світлицька
    суддя Жовтневого районного суду м. Запоріжжя