Правовий етикет вручання деяких подарунків: що не може бути подарунком, а що варто посвідчити у нотаріуса

20:02, 1 грудня 2022
Не кожен подарунок можна передати просто з рук в руки, додавши лише слова привітання.
Правовий етикет вручання деяких подарунків: що не може бути подарунком, а що варто посвідчити у нотаріуса
Зображення від vectorom на Freepik
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У Східному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції повідомляють, що не кожен подарунок можна передати просто з рук в руки, додавши лише слова привітання. Щоб дарування деяких речей було правочинним, необхідно також укласти письмовий договір, а за необхідності – ще й посвідчити його у нотаріуса.

Як зазначила очільниця Східного міжрегіонального управління Міністерства юстиції, словесної домовленості достатньо лише, якщо в дар передаються речі особистого користування та побутового призначення, а нотаріального посвідчення потребують договори, де предметом є:

- нерухомість;

- валютні цінності, які перевищують п'ятдесятикратний розмір неоподатковуваного мінімуму доходів громадян.

«Письмова форма угоди також важлива для договору дарування майнового права та для договору дарування з обов'язком передати дарунок у майбутньому. У разі порушення цього правила правочин стане нікчемним. Ця ж вимога стосується й безоплатної передачі рухомих речей, які мають особливу цінність. Передання її за усним договором є правомірним, якщо суд не встановить, що обдаровуваний заволодів нею незаконно.

Разом з тим, окремої уваги потребують подарунки, котрі не можуть бути предметом договору дарування. До цього переліку відносяться речі, вилучені з цивільного обороту, а саме:

  • зброя, боєприпаси (крім мисливської, спортивної та пневматичної зброї, і  боєприпасів до них, що придбають з дозволу органів внутрішніх справ);
  • вибухові речовини й засоби вибуху;
  • бойові отруйні речовини;
  • наркотичні, психотропні, сильнодійні отруйні лікарські засоби (за винятком  отримуваних громадянами за призначенням лікаря);
  • протиградові установки;
  • державні еталони одиниць фізичних величин;
  • спеціальні технічні засоби негласного отримання інформації;
  • електрошокові пристрої та спеціальні засоби, що застосовуються правоохоронними органами, крім газових пістолетів і револьверів та патронів до них, заряджених речовинами сльозогінної та дратівної дії», - наголосили у міжрегіональному управління Мін'юсту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області