Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 27 січня

17:21, 27 січня 2023
Уряд затвердив Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану та схвалено проект Закону щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану.
Кабмін провів засідання: які рішення ухвалили 27 січня
Фото: kmu.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

У  п’ятницю, 27 січня, Кабінет Міністрів України провів засідання під час якого розглянув низку важливих питань. Про це повідомив представник Верховної Ради у Кабінеті Міністрів Тарас Мельничук.

Так, Урядом:

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» щодо соціальних нормативів у сфері культури». Законопроектом пропонується оновити перелік державних соціальних нормативів у сфері культури, а також розділити поняття «соціально-культурні послуги/заклади» на «соціальні» та «культурні».

— Схвалено проект Закону «Про ратифікацію Угоди між Урядом України та Організацією економічного співробітництва та розвитку щодо привілеїв, імунітетів і пільг, наданих Організації та Офісу Організації в Україні». Законопроект спрямований на врегулювання питань, що стосуються або виникають у звʼязку із створенням та належним функціонуванням Офісу ОЕСР в Україні. Ратифікація Угоди дозволить поглибити практичне співробітництво між Урядом України та ОЕСР.

— Схвалено проект Закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану». Законопроектом, серед іншого, пропонується встановити, що окремі норми діють до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, але не пізніше 01.07.2023, зокрема: можливість для ФОПів та юридичних осіб бути платниками єдиного податку III групи із застосуванням ставки єдиного податку у розмірі 2% від суми доходу; можливість для ФОПів-платників єдиного податку I та IІ груп не сплачувати єдиний податок; зупинення проведення документальних перевірок; зупинення перебігу окремих строків, визначених податковим законодавством та іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи; незастосування штрафних санкцій за порушення податкового законодавства тощо.

— Внесено зміни до Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту. На період дії воєнного стану надано право автомобільним перевізникам скорочувати шлях проходження на міжміських, які не виходять за межі території області, та міжміських і приміських автобусних маршрутах загального користування, що виходять за межі території області (міжобласні маршрути), що передбачений розкладом руху, до зупинки, яка розташована найближче до межі територій, на яких ведуться бойові дії або тимчасово окупованих РФ.

— Затверджено Порядок використання коштів з рахунка «Фонд відновлення та трансформації економіки». Внесено зміни у Порядок надання грантів на розвиток переробних підприємств в частині визначення механізму надання безповоротної фінансової допомоги субʼєктам господарювання, у тому числі, за рахунок коштів загального фонду державного бюджету та відкритого у Національному банку поточного рахунку «Фонд відновлення та трансформації економіки» Мінекономіки, на який зараховуються кошти внесків від фізичних та юридичних осіб приватного права та/або публічного права у національній та іноземній валюті як благодійна пожертва, гуманітарна допомога, гранти та дарунки.

— Затверджено Порядок використання коштів, передбачених у державному бюджеті на фінансову підтримку громадських обʼєднань для надання соціальних послуг особам з інвалідністю. Передбачено, що бюджетні кошти спрямовуватимуться на фінансову підтримку громадських обʼєднань для виконання (реалізації) загальнодержавних проектів за результатами конкурсу, що проводитиметься відповідно до вимог Порядку проведення конкурсу з визначення програм (проектів, заходів), розроблених інститутами громадянського суспільства, для виконання (реалізації) яких надається фінансова підтримка. Виконання (реалізація) загальнодержавних проектів здійснюватиметься з урахуванням визначених Мінсоцполітики пріоритетних завдань (напрямів), що містять перелік соціальних послуг, спрямованих на соціалізацію та інтеграцію осіб з інвалідністю.

— Затверджено вимоги до обліку, зберігання, відпуску, приймання і транспортування спирту етилового; норми втрат спирту етилового під час зберігання та транспортування залізничним, водним і автомобільним транспортом. Норми втрат спирту етилового визначаються для умовно двох кліматичних зон України - південної та північної та двох періодів року: осінньо-зимового - з 01.10 по 31.03, весняно-літнього - з 01.04 по 30.09.

— Внесено зміни до постанови КМУ від 09.03.2011 N 219 «Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення заходів з проведення земельної реформи». Встановлено, що на період дії воєнного стану вимоги Порядку складання,розгляду, затвердження та основних вимог до виконання кошторисів бюджетних установ щодо критеріїв визначення одержувача бюджетних коштів не застосовуються під час визначення державного підприємства «Центр державного земельного кадастру» одержувачем бюджетних коштів за програмою «Проведення земельної реформи». Виключено напрям проведення інвентаризації земель державної власності з напрямів, за якими одержувачем бюджетних коштів може бути Центр ДЗК.

— Затверджено Порядок бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобовʼязаних під час дії воєнного стану; Порядок та критерії визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Встановлено, що відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації, які були надані військовозобовʼязаним рішеннями Мінекономіки, є чинними протягом строку, на який вони надані.

— Внесено зміни до Порядку реалізації експериментального проекту щодо будівництва, ремонту та інших інженерно-технічних заходів із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури. Передбачено, що на період дії воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях будівництво, ремонт та інші інженерно-технічні заходи із захисту об’єктів критичної інфраструктури паливно-енергетичного сектору критичної інфраструктури здійснюються без відведення земельної ділянки, відповідності містобудівній документації, отримання містобудівних умов та обмежень забудови земельної ділянки, отримання експертного висновку щодо проектної документації на будівництво об’єктів, отримання права на виконання будівельних робіт, а також без використання Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, та оформлення речових прав на земельні ділянки. Використання земельних ділянок (у тому числі і лісогосподарського призначення) для зазначених цілей до моменту їх вилучення, викупу чи відведення в установленому законодавством порядку здійснюється за умови погодження такого використання з: власником земельної ділянки для земель приватної форми власності; відповідної обласної чи Київської міської військової адміністрації для земель державної форми власності; відповідного органу місцевого самоврядування для земель комунальної форми власності. Після припинення чи скасування воєнного стану в Україні або окремих її місцевостях балансоутримувачі зазначених об’єктів вживають заходів щодо оформлення речових прав на земельні ділянки відповідно до законодавства.

— Затверджено план заходів з реалізації Концепції комунікації у сфері гендерної рівності. Доручено міністерствам, іншим центральним та місцевим органам виконавчої влади забезпечити виконання плану заходів та подавати щороку до 31 січня Міністерству культури та інформаційної політики інформацію про стан його виконання.

— Погоджено пропозицію Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури щодо утворення територіального органу Державної служби з безпеки на транспорті як структурного підрозділу апарату Служби-Відділу державного нагляду (контролю) у Донецькій, Луганській та Харківській областях шляхом злиття територіальних органів Служби як структурних підрозділів її апарату-Відділу державного нагляду (контролю) у Донецькій області, Відділу державного нагляду (контролю) у Луганській області, Відділу державного нагляду (контролю) у Харківській області.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Telegram канал Sud.ua
Нестандартний підхід до поділу майна та отримання аліментів при розлученні – прямий ефір
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Олена Смірнова
    Олена Смірнова
    суддя Господарського суду Харківської області
  • Олеся Алтухова
    Олеся Алтухова
    суддя Лубенського міськрайонного суду Полтавської області