Скільки коштує «закрити небо» над Україною винищувачами F-16: аналітики назвали суму

13:47, 30 січня 2023
Для повноцінного захисту неба необхідно 180 літаків.
Скільки коштує «закрити небо» над Україною винищувачами F-16: аналітики назвали суму
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Аналітики підрахували, у скільки стане «закрити небо» над Україною винищувачами F-16, на поставку яких раніше натякнув секретар РНБО Олексій Данілов.

Так, п'ять авіаційних бригадах для повноцінного захисту неба України, йдеться про 180 винищувачів, стане орієнтовно в 29,25 млрд доларів. А із літаками ДРЛВ та повітряними танкерами буде 32,3 млрд доларів. Про це зазначають аналітики Defence Express.

Раніше речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат повідомив, що для надійного захисту необхідно «щонайменше 5 бригад, у кожній три ескадрильї - це була б така кількість літаків, яка зможе забезпечити охорону повітряного простору разом з системами ППО такої величезної держави як Україна».

Експерти додають, що одна ескадрилья - це 12 машин, в одній бригаді - 3 ескадрильї, загалом мова повинна йти про 180 літаків.

Також до п'яти авіаційних бригад необхідно додати важливий компонент їх бойової ефективності - літаки ДРЛВ. Йдеться про GlobalEye від Saab. Такий літак коштував для Швеції близько 355,5 млн доларів, про що свідчить контракт за 2022 рік від шведських повітряних сил. Ще п'ять GlobalEye - 1,77 млрд доларів.

Окрім ДРЛВ, необхідно ще закупити повітряні танкери. На ринку такі літаки, як Airbus A330 MRTT коштують десь 330 млн доларів. Тобто за 5 таких машин ще 1,3 млрд доларів. Загалом виходить 32,3 млрд доларів.

«У випадку України ціни реального контракту будуть ще більшими, бо мова буде йти про значно більшу пропорцію у вартості контракта озброєння, яке необхідно закуповувати повністю, в той час, коли Фінляндія й так має запаси ракет та бомб під західні машин», - зазначає видання.

Аналітики Defence Express наголошують, що це лише витрати на закупівлю, бо експлуатація літаків також передбачає поточні витрати, а також проведення їх модернізацію та ремонту.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Telegram канал Sud.ua
Закон про посилення мобілізації: військовий облік та інші зміни для українців за кордоном
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Сергій Дячук
    Сергій Дячук
    суддя Святошинського районного суду міста Києва
  • Юлія Черняк
    Юлія Черняк
    суддя Верховного Суду у Касаційному цивільному суді