Безпідставно вилучав гроші та повертав їх громадянам: завершено слідство у справі щодо співробітника ДБР

17:22, 6 лютого 2023
НАБУ і САП завершили розслідування стосовно співробітника Теруправління ДБР у Миколаєві.
Безпідставно вилучав гроші та повертав їх громадянам: завершено слідство у справі щодо співробітника ДБР
Фото: m.day.kyiv.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

Прокурор САП прийняв рішення про завершення досудового розслідування у справі стосовно старшого слідчого Територіального управління Державного бюро розслідувань, розташованого у м. Миколаєві, який підозрюється у зловживанні службовим становищем. Детективам НАБУ надано доручення відкрити стороні захисту матеріали справи для ознайомлення. Про це повідомила Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

«У березні 2022 року працівники митниці на одному з пунктів пропуску в Одеській області викрили громадянина, який намагався незаконно перевезти до ЄС 716 тис. дол. США. Суди першої та апеляційної інстанцій визнали особу винуватою у порушенні митних правил, передбачених ч. 1 ст. 483 Митного кодексу України, та призначили покарання у вигляді 20,9 млн грн штрафу з конфіскацією вилучених на митниці коштів.

Проте виконати це рішення неможливо, оскільки старший слідчий ДБР в порушення вимог КПК України вилучив ці кошти під час складання працівниками митниці адміністративного протоколу та, зловживаючи своїм службовим становищем, незаконно повернув їх правопорушнику, чим спричинив тяжкі наслідки державним інтересам», — повідомили у САП.

Зазначається, що у ході розслідування, САП та НАБУ встановили причетність слідчого ДБР до своєння аналогічного злочину.

«Так, у квітні 2022 року за аналогічних обставин він безпідставно вилучив 541 тис. дол. США, які в порушення правил згодом повернули громадянину.

У вересні 2022 року суд визнав громадянина винуватим у порушенні митних правил та наклав штраф у майже 16 млн грн з конфіскацією в дохід держави вилучених 541 тис. дол. США. Це рішення суду вступило в законну силу, проте виконати його теж стало неможливим.

Зважаючи на це, на початку лютого 2023 року САП та НАБУ повідомили посадовцю ДБР нову підозру - за ч. 2 ст. 343, ч. 2 ст. 364 КК України», — сказано у повідомленні.

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Telegram канал Sud.ua
Як зупинити безпідставний тиск на бізнес, чи виконує свою роль прокуратура та чи дієвим є інститут слідчих суддів
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Роман Кисіль
    Роман Кисіль
    суддя Запорізького окружного адміністративного суду
  • Лев Кишакевич
    Лев Кишакевич
    голова Етичної Ради, суддя Великої Палати Верховного Суду
  • Юрій Луганський
    Юрій Луганський
    суддя Верховного Суду у Касаційному кримінальному суді