Незаконний перетин кордону за $3 тисячі: працівників 5 київських медзакладів та членів лікарських комісій викрито в організації схеми

15:12, 23 лютого 2023
Одним із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі виготовлених документів здійснено безперешкодний перетин державного кордону України.
Незаконний перетин кордону за $3 тисячі: працівників 5 київських медзакладів та членів лікарських комісій викрито в організації схеми
Джерело фото: gp.gov.ua
Слідкуйте за актуальними новинами у соцмережах SUD.UA

За процесуального керівництва Київської міської прокуратури викрито 15 учасників організованої групи, у тому числі працівників п’яти столичних медичних закладів та членів лікарських комісій, які організували схему незаконного переправлення осіб через державний кордон України (ч. 3 ст. 332 КК України). Про це повідомляє Офіс Генерального прокурора.

«За даними слідства, учасники організованої групи, у тому числі працівники п’яти столичних медичних закладів та члени лікарських комісій, розробили механізм фальсифікації документів, які засвідчували нібито наявність у чоловіків призовного віку тяжких захворювань. Фальшиві діагнози надавали підстави визнати їх тимчасово непридатними для військової служби, усуваючи перешкоди для перетину державного кордону України.

До схеми були залучені особи, які підшуковували бажаючих уникнути мобілізації, а також ті, хто безпосередньо виготовляв пакет необхідних документів. Це були працівники різних медичних установ столиці, члени медико-соціальної експертної комісії та комісії з питань перевірки стану військового обліку.

Також учасники схеми обговорювали із замовниками "діагнози" та фіктивно оформлювали їх перебування на стаціонарному лікуванні у медичних закладах», - розповідають у ОГП.

Вартість послуги з виготовлення фальсифікованих медичних документів становила $3 тисячі з особи.

Як зазначають у ОГП, правоохоронці викрили їх під час підготовки пакету документів для трьох чоловіків призовного віку та одержання від них грошових коштів.

Одним із замовників, який діяв під контролем правоохоронних органів, на підставі цих документів здійснено безперешкодний перетин державного кордону України.

У межах слідства правоохоронці провели 35 обшуків. Виявили грошові кошти, чорнові записи, переписку на мобільних телефонах, відомості про внесення в базу «eHealth» фіктивних діагнозів тощо.

За результатами слідчих дій 7 особам повідомлено про підозру у сприянні незаконному переправленню осіб через державний кордон України.

Тривають слідчі дії.

Джерело фото: gp.gov.ua

Підписуйтесь на наш telegram-канал t.me/sudua та на Twitter, а також на нашу сторінку у Facebook та в Instagram, щоб бути в курсі найважливіших подій.

XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Telegram канал Sud.ua
XX з’їзд суддів України – онлайн-трансляція – день перший
Головне про суд
Сьогодні день народження святкують
  • Ігор Фріс
    Ігор Фріс
    член Комітету Верховної Ради України з питань правової політики
  • Ян Бескровний
    Ян Бескровний
    суддя Київського районного суду м. Одеси
  • Любов Токмілова
    Любов Токмілова
    суддя Одеського окружного адміністративного суду
  • Наталія Савицька
    Наталія Савицька
    суддя Сумського окружного адміністративного суду